PERSONEEL - 28.10.2008

Aansprakelijk voor een kok met een burn-out?

Bij een burn-out spelen vaak stresselementen op het werk. Wat heeft de rechter beslist over de zorgplicht die u voor uw werknemers heeft? Hoe ver gaat die?

Wat speelde bij een collega-werkgever?

Bij de rechter. Een collega had een werknemer die als chef enkele mensen aanstuurde. Uit diverse getuigenverklaringen was gebleken dat de werkdruk steeds fors was en dat er op het werk vaak was gesproken over die hoge werkdruk. Uit de verklaringen bleek volgens de rechter (Hof Den Bosch, LJN: BC2747) echter niet dat die werkdruk als abnormaal werd ervaren.

De werknemer had ook aangevoerd dat ‘een functieomschrijving’ ontbrak, dat hij onvoldoende werd ondersteund bij bepaalde werkzaamheden en dat de communicatie met zijn baas niet goed zou zijn’. Maar ook hieruit volgde volgens de rechter nog steeds niet dat de werkomstandigheden objectief bekeken zó abnormaal waren dat de werkgever zijn zorgplicht niet goed zou zijn nagekomen.

Waar moet u voor zorgen?

De rechter heeft gezegd dat het inderdaad bij de zorgplicht van de werkgever hoort om rekening te houden met omstandigheden betreffende de persoon van de werknemer. En dat de werkgever de door hem te treffen maatregelen of te geven aanwijzingen moet afstemmen op het ‘persoonskarakter’ van zijn werknemer, voor zover dat redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer door zijn werk schade lijdt.

Risico van overbelasting inzien? Gelukkig is de rechter daarbij verder wel uiterst reëel. Het Hof zegt namelijk ook dat van een werkgever pas maatregelen worden verlangd vanaf het moment dat deze redelijkerwijs kan inzien dat er persoonskenmerken zijn bij een werknemer die een extra risico opleveren voor overbelasting. In dit geval had de werkgever volgens de rechter met diverse acties voldaan aan zijn werkgeverszorgplicht (zie ook hieronder bij ‘Wat is raadzaam om te doen?’). Hij was dus niet aansprakelijk voor de schade van de werknemer ook al vloeide diens schade voort uit de hoge werkdruk in combinatie met zijn persoonlijkheidskenmerken.

Uitkijken bij extreem hoge werkdruk

Overige rechtspraak. Het komt gelukkig niet vaak voor dat een rechter een werkgever aansprakelijk acht voor de gevolgen van een burn-out. Tot op heden gebeurde dit slechts een paar keer eerder (LJN: AR4225 en LJN: AZ6276). In deze zaken was de werkdruk echter zo extreem hoog dat het ook volstrekt logisch was dat de werkgever aansprakelijk was.

Wat is raadzaam om te doen?

Let op signalen. Vaak is van tevoren al te zien dat het niet goed gaat met uw werknemer. Geïrriteerdheid, verminderde prestaties, fouten en veelvuldig kort ziekteverzuim zijn signalen van overbelasting.

Zodra u dergelijke signalen ziet, moet u dus actie ondernemen op basis van uw zorgplicht. Neem bijvoorbeeld maatregelen om de werkdruk te verminderen of geef uw werknemer een assertiviteitstraining. Ook kunt u uw werknemer verbieden om over te werken.

Leg zaken vast. Het is belangrijk dat u schriftelijk vastlegt welke maatregelen u neemt om uw werknemer te beschermen. Hiermee kunt u later bewijzen dat u uw zorgplicht bent nagekomen.

Vraag ook in functioneringsgesprekken (en leg dit dus schriftelijk vast) of uw werknemer de werkdruk als onaanvaardbaar hoog beschouwt. Hiermee staat u juridisch sterk en bent u ingedekt tegen werkgeversaansprakelijkheid.

Volgens de rechter bent u niet snel aansprakelijk voor een burn-out, maar u moet wel rekening houden met de persoonlijke stressfactoren van uw werknemer. Leg vast welke maatregelen u ter bescherming van uw werknemer neemt; daarmee staat u sterk en voorkomt u aansprakelijkheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01