Wie geniet er fiscaal het meest in een huwelijk?
Wie van de echtgenoten mag het afwaarderingsverlies bij het inkomen in aanmerking nemen als u een vordering op uw BV wilt afwaarderen en u in gemeenschap van goederen bent gehuwd? Wat heeft de rechter hierover nu beslist?
Wat speelde er? Een echtpaar was in gemeenschap van goederen gehuwd. De man bezat alle aandelen in een BV en had een vordering op deze BV vanwege een verstrekte geldlening.
Afwaardering. In 2002 waardeerde de man de vordering met € 42.500,- af en bracht dit verlies in aftrek op zijn eigen belastbaar inkomen (‘als negatief resultaat uit overige werkzaamheid’).
Fiftyfifty? De fiscus vond dat, omdat de man in gemeenschap van goederen was gehuwd, allebei de echtgenoten (ieder dus) 50% van het afwaarderingverlies in aanmerking moesten nemen.
Wat zei de rechter ervan? De rechter vond dat het resultaat uit overige werkzaamheid (in dit geval de afwaardering van een vordering) in aanmerking moet worden genomen bij degene bij wie het is ‘genoten’. Meestal is dat degene die de bestuursbevoegdheid heeft van de goederen die deze inkomsten hebben opgeleverd, of degene die de goederen gebruikt of aanwendt binnen zijn onderneming of voor werkzaamheden die fiscaal worden aangemerkt als belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden.
100% voor de man. De afwaardering van de vordering mocht dan ook geheel aan de man worden toegerekend omdat de vordering op zijn naam stond en hij ten aanzien van de vordering bestuursbevoegd was. Dat de man in gemeenschap van goederen was gehuwd en beide echtgenoten dus samen gerechtigd waren tot alle goederen van de gemeenschap, maakte dit volgens de rechter (LJN: BD9845) niet anders.
Twee kapiteins op een schip
Automatisch door het huwelijk? Door het aangaan van een huwelijk ontstaat automatisch (tenzij u huwelijkse voorwaarden maakt) een gemeenschap van goederen. In feite zijn er dan twee kapiteins op één schip.
Bestuursbevoegdheid. Om te voorkomen dat de echtgenoten elkaar voor de voeten lopen, regelt de wet wie van de echtgenoten bevoegd is om over de gemeenschappelijke goederen te beschikken (= bestuursbevoegde). Met andere woorden: wie mag het gemeenschapsgoed bijv. verhuren, juridisch overdragen en/of met hypotheek belasten.
Uiteraard blijven beide echtgenoten bevoegd tot het gebruik en genot van de gemeenschappelijke goederen. Tip. De bestuursregeling geldt in principe ook als u op huwelijkse voorwaarden (inhoudende een algehele of beperkte gemeenschap van goederen) bent gehuwd. U kunt in uw huwelijkse voorwaarden echter van de wettelijke regeling afwijken. Tip. Houd bij het te naam stellen van goederen en bij het maken of wijzigen van huwelijkse voorwaarden ook met de fiscale gevolgen daarvan rekening.
Wie is bestuursbevoegd?
Hoofdregel is dat de echtgenoot “van wiens zijde de goederen in de gemeenschap zijn gevallen” (= aan wie er juridisch is geleverd) of op wiens naam de goederen staan, bestuursbevoegd is voor die goederen. Maar als de goederen behoren tot een beroep of bedrijf van één van de echtgenoten, dan zit de beschikkingsbevoegdheid in principe bij de ondernemende echtgenoot.
Voorbeeld.Anne en Hugo zijn in algehele gemeenschap van goederen gehuwd. Anne erft een schilderij, een bestelauto en een bedrag van € 300.000,-. Zij koopt samen met Hugo een woning die op beide namen wordt gezet. De bestelauto wordt gebruikt in het bedrijf van Hugo. Anne is bestuursbevoegd voor het schilderij en Hugo voor de bestelauto. Voor de woning zijn ze alleen samen bestuursbevoegd.