Trouwe dienst wordt fiscaal beloond!
Een belastingvrije uitkering ter hoogte van een maandsalaris: dat is leuk! Wanneer geldt dit voor werknemers? En hoe kunt u als u met een (praktijk-)BV werkt handig gebruikmaken van deze belastingvrije regeling voor uzelf als DGA?
Leuke dingen! De loonbelasting (die op dit punt doorwerkt naar de inkomstenbelasting) kent enkele ‘leuke’ en zelfs ruimhartige bepalingen. Zo mogen (nog tot 2009!) bijzondere ziektekosten belastingvrij vergoed worden. Verder is er een ruimhartige verhuiskostenregeling terwijl ook leuk is de mogelijkheid voor de werkgever om aan werknemers belastingvrij geschenken met ‘een in hoofdzaak ideële waarde’ te verstrekken. Dat kunnen kostbare cadeautjes zijn, zoals een fraaie vulpen of een mooi horloge.
Werkt u via een BV? Ook u als DGA kunt van deze vrijstellingen gebruikmaken, omdat u fiscaal bekeken werknemer bent in dienst van uw eigen (praktijk-)BV!
Onbelaste diensttijduitkeringen. Ook een plezierige vrijstelling is de ‘diensttijduitkering’. De werknemer die trouw gedurende lange tijd bij de werkgever heeft gewerkt, mag een belastingvrije uitkering krijgen. Anders dan bij andere vrijstellingen hoeft deze uitkering niet onverplicht te geschieden. In veel gevallen is de jubileumuitkering opgenomen in de cao of in de arbeidsvoorwaarden. En ja: ook u als DGA mag deze uitkering belastingvrij ontvangen!
Hoeveel onbelast?
De hoogte van de uitkering is (helaas) gemaximeerd. Wie 25 jaar in dienst is, mag onbelast een maandloon ontvangen en na een 40-jarig dienstverband mag nog eens een maandsalaris uitgekeerd worden. Niet alleen vrij van loon- en inkomstenbelasting, maar ook nog eens premievrij. Dat laatste zal de gemiddelde DGA niet raken, omdat die doorgaans niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. Let op. De vroeger bestaande belastingvrije uitkering van een kwart maandsalaris bij een 12½-jarig dienstverband is al geruime tijd afgeschaft. U mag vanzelfsprekend uitkeren wat u wilt, maar dan wel belast!
Later ook nog? Vroeger moest de uitkering in nauw verband met het jubileum worden uitgekeerd. Die eis bestaat niet meer. Ook bij een 30-jarig jubileum mag de uitkering van 25 jaar nog belastingvrij verstrekt worden, maar alleen als er bij het zilveren jubileum nog niets werd uitgekeerd, natuurlijk. Dus: de vrijstelling blijft gewoon staan tot het moment dat ze wordt gebruikt. Het zou dan ook in theorie denkbaar zijn dat de trouwe werknemer bij een 40-jarig dienstverband niet één maar twee maandlonen ontvangt.
Wat is uw fiscale dienstijd?
Wat telt mee als diensttijd? Belangrijk is de vraag wat onder ‘diensttijd’ mag meetellen. ‘Diensttijd’ is de termijn gedurende welke de dienstbetrekking heeft bestaan. VUT, wachtgeld of pen- sioen telt niet mee. De diensttijd hoeft niet aan één stuk bij dezelfde baas te zijn doorgebracht. Wie 10 jaar werkt en later weer terugkomt, mag 15 jaar daarna tóch een bonus krijgen.
Let op. Goed tellen is van belang bij deze regeling. De Hoge Raad besliste in 1998 (LJN: AA2438) dat een diensttijd van 24 jaar, 11 maanden en 30 dagen niet gelijkgesteld mag worden aan een dienstverband van 25 jaar!
Tip. Bent u als (para)medisch ondernemer ooit de BV ingegaan? Dan is voor deze diensttijdregeling voor uw werknemers sprake van één dienstverband bij dezelfde werkgever (ook al is dat juridisch gezien niet het geval).
Voor u als ondernemer begint de teller pas te lopen bij de oprichting van de BV!