MUZIEK - 25.09.2008

Klinkt als muziek in de oren

Er zijn heel wat populaire muziekwebsites à la Last.fm terug te vinden op het net. Wij gingen op zoek naar enkele aanvullende sites.

1. Last.fm (http://www.last.fm) is niet eens zo oud, maar groeide op korte tijd uit tot een grote naam. Dit dankzij o.a. deals met grote platen­labels zoals EMI, Sony-BMG en Universal. Eén groot label, Warner, heeft zich intussen al wel teruggetrok­ken. De muziekcollectie is enorm, maar u kunt door­gaans alleen gratis luisteren naar een ‘pre­­view’ van de nummers (30 sec. via ‘streaming audio’). Tip. Voor volledige, gratis songs bent u aan­gewezen op bv. Deezer (http://www.deezer.com). Bij Last.fm krijgt u wel heel wat extra’s: similar artists, een biografie (van bv. Wikipedia), de disco­grafie, video’s (van YouTube), een concert­agenda, … Niet volledig, maar toch handig.

2. MusicBrainz (http://musicbrainz.org) is een online databank met achter­­grondinfo over artiesten. Het is dus eerder een muziek­encyclo­pedie dan een ver­­zameling van de mu­­ziek zelf. Echt over­­zichte­lijk is dit open source-project echter niet: de zoekmodule vraagt wat ge­­wenning en ook de informatie zelf wordt enigszins chao­tisch voorgesteld. Deze website krijgt wel vaak goede kritieken. Om de uitgebreide data­bank kunnen we inderdaad niet heen, maar we hadden er toch wat meer van verwacht. Een site zoals The Rock Hard Times (http://www.trht.net) vinden wij toch net iets handiger. De database hiervan is nog in volle opbouw, maar de voorstelling van de artiesten is erg goed. Alles wordt immers ver­­zameld op één pagina. Centraal ziet u de disco­grafie en daarin kunt u meteen doorklikken naar songteksten, gitaartabulaturen en video’s (niet alleen van YouTube). Heel soms krijgt u ook een listen-link voor bepaalde nummers. Leuk vonden wij ook de info-link: zo komt u te weten op welke andere albums een bepaalde song ook te vinden is (verzamel-cd’s, remixes, gecoverde versies, …). Verder vindt u hier ook verzamelde foto’s, cd- en concertbesprekingen (via o.a. het interessante Metacritic - http://www.metacritic.com), interviews, quotes, enz. Deze vrij jonge web­site vinden wij nu al beter dan een gevestigde naam zoals All Music Guide (http://www.allmusic.com).

3. iTunes (http://www.apple.com/nl/itunes/) is dan wel dé referentie op het gebied van muziek­downloads, maar veel achter­grondinfo over de artiesten krijgt u in dit programma niet. Toch is er de leuke Cover Flow-functie, waarmee u hoesjes voor gekochte cd’s kunt binnenhalen (via de optie Haal albumillustraties op in het Geavanceerd-menu). Voor de muziek die u zelf toevoegt of inleest van een cd, kan dit echter niet. Met CoverScout (http://www.equinux.com/us/products/coverscout/index.html - 11,8 MB) kunt u de leemtes op­­vullen, want dit programma gaat op zoek naar cd-covers in verschillende online databases (Amazon, Google Images, enz.), maar… CoverScout werkt alleen op Mac en na de testperiode moet u € 19,95 betalen. iArtwork (http://iartwork.net) daaren­tegen is gratis tot 50 albums (daarna $ 7,80), pc-compatibel en veel compacter (slechts 884 KB en Microsoft.NET moet geïnstalleerd zijn). Deze tool spit uw hele iTunes-muziekcollectie uit en gaat ver­volgens op zoek naar ontbrekende hoesjes.

Surf eens naar The Rock Hard Times voor achtergrondinfo over artiesten. De databank is nog wel in opbouw. Voor ontbrekende cd-hoesjes in uw iTunes-collectie is iArtwork een aanrader.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01