Klinkt als muziek in de oren
Er zijn heel wat populaire muziekwebsites à la Last.fm terug te vinden op het net. Wij gingen op zoek naar enkele aanvullende sites.
1. Last.fm (http://www.last.fm) is niet eens zo oud, maar groeide op korte tijd uit tot een grote naam. Dit dankzij o.a. deals met grote platenlabels zoals EMI, Sony-BMG en Universal. Eén groot label, Warner, heeft zich intussen al wel teruggetrokken. De muziekcollectie is enorm, maar u kunt doorgaans alleen gratis luisteren naar een ‘preview’ van de nummers (30 sec. via ‘streaming audio’). Tip. Voor volledige, gratis songs bent u aangewezen op bv. Deezer (http://www.deezer.com). Bij Last.fm krijgt u wel heel wat extra’s: similar artists, een biografie (van bv. Wikipedia), de discografie, video’s (van YouTube), een concertagenda, … Niet volledig, maar toch handig.
2. MusicBrainz (http://musicbrainz.org) is een online databank met achtergrondinfo over artiesten. Het is dus eerder een muziekencyclopedie dan een verzameling van de muziek zelf. Echt overzichtelijk is dit open source-project echter niet: de zoekmodule vraagt wat gewenning en ook de informatie zelf wordt enigszins chaotisch voorgesteld. Deze website krijgt wel vaak goede kritieken. Om de uitgebreide databank kunnen we inderdaad niet heen, maar we hadden er toch wat meer van verwacht. Een site zoals The Rock Hard Times (http://www.trht.net) vinden wij toch net iets handiger. De database hiervan is nog in volle opbouw, maar de voorstelling van de artiesten is erg goed. Alles wordt immers verzameld op één pagina. Centraal ziet u de discografie en daarin kunt u meteen doorklikken naar songteksten, gitaartabulaturen en video’s (niet alleen van YouTube). Heel soms krijgt u ook een listen-link voor bepaalde nummers. Leuk vonden wij ook de info-link: zo komt u te weten op welke andere albums een bepaalde song ook te vinden is (verzamel-cd’s, remixes, gecoverde versies, …). Verder vindt u hier ook verzamelde foto’s, cd- en concertbesprekingen (via o.a. het interessante Metacritic - http://www.metacritic.com), interviews, quotes, enz. Deze vrij jonge website vinden wij nu al beter dan een gevestigde naam zoals All Music Guide (http://www.allmusic.com).
3. iTunes (http://www.apple.com/nl/itunes/) is dan wel dé referentie op het gebied van muziekdownloads, maar veel achtergrondinfo over de artiesten krijgt u in dit programma niet. Toch is er de leuke Cover Flow-functie, waarmee u hoesjes voor gekochte cd’s kunt binnenhalen (via de optie Haal albumillustraties op in het Geavanceerd-menu). Voor de muziek die u zelf toevoegt of inleest van een cd, kan dit echter niet. Met CoverScout (http://www.equinux.com/us/products/coverscout/index.html - 11,8 MB) kunt u de leemtes opvullen, want dit programma gaat op zoek naar cd-covers in verschillende online databases (Amazon, Google Images, enz.), maar… CoverScout werkt alleen op Mac en na de testperiode moet u € 19,95 betalen. iArtwork (http://iartwork.net) daarentegen is gratis tot 50 albums (daarna $ 7,80), pc-compatibel en veel compacter (slechts 884 KB en Microsoft.NET moet geïnstalleerd zijn). Deze tool spit uw hele iTunes-muziekcollectie uit en gaat vervolgens op zoek naar ontbrekende hoesjes.