ZOIETS OVERKOMT U TOCH NIET? - 12.09.2008

Hoezo wanprestatie, je hebt het toch zelf verprutst?

Als u een dure boormachine koopt, verwacht u dat die goed functioneert. De leverancier geeft immers garantie en staat goed bekend. Maar wat als uw leverancier moeilijk doet? En maakt het uit hoe u bent omgegaan met de machine?

De koopovereenkomst

Als u een boormachine koopt, geeft de leverancier meestal garantie gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld één jaar. Binnen deze periode heeft u recht op gratis herstel of vervanging van de kapotte machine.

‘t Moet gewoon goed zijn! Uheeft gewoon recht op een deugdelijk product, ook als uw leverancier geen garantie geeft.

De leverancier kan zich daarnaast ook niet zomaar beroepen op het verstrijken van de garantieduur als uw kostbare boormachine te snel de geest geeft. Met andere woorden: u heeft recht op een deugdelijk product, of de leverancier nu garantie geeft of niet. Daarbij maakt het natuurlijk wél uit of het gaat om een horloge van een paar tientjes of om een geavanceerde en kostbare machine.

Steen en been klagen!

Zodra uw boormachine begint te haperen, moet u dat melden aan de leverancier. De wet zegt dat u moet klagen ‘binnen een redelijke termijn’. Ons advies is: klaag meteen en doe dit schriftelijk, eventueel per aangetekende brief!

Let op. Een aangetekende brief zet wel meteen de toon. Dit werkt niet per se in uw voordeel.

Algemene voorwaarden. Als in de algemene voorwaarden van uw leverancier staat hoe en wanneer u klachten moet melden, is het verstandig dit ook zo te doen. Dat betekent natuurlijk niet dat de leverancier niets hoeft te doen als u de voorgeschreven procedure niet volgt.

Redelijke termijn. U moet de leverancier de gelegenheid geven om binnen een redelijke termijn met een oplossing te komen. Hoe die oplossing eruit moet zien, is natuurlijk afhankelijk van het product en van wat de klacht precies is. Maar het kan ook zijn dat u of uw medewerkers de machine niet goed hebben bediend. In dat geval kan de leverancier nogmaals uitleggen hoe de machine bediend moet worden. Natuurlijk moet de apparatuur daarna deugdelijk functioneren.

Daar zijn we niets mee opgeschoten!

Het kan natuurlijk zijn dat de apparatuur ook na herstel of aanvullende instructie niet deugdelijk functioneert. In dat geval moet u opnieuw contact opnemen met uw leverancier en hem de kans geven alsnog te zorgen voor een goed werkende machine.

Tip. Geef uw leverancier nog éénmaal een redelijke termijn om de gebreken te herstellen. Vertel hem dat u tot ontbinding van de overeenkomst zult overgaan als de klachten niet fatsoenlijk worden opgelost.

Als u de overeenkomst inderdaad ontbindt, heeft u recht op teruggave van de koopsom en op vergoeding van de verdere kosten.

Touwtrekken. Waarschijnlijk geeft de leverancier zich niet zomaar gewonnen. Hij kan zich om te beginnen verschuilen achter zijn algemene voorwaarden en achter de garantiebepalingen om de eis tot teruggaaf van de koopsom en tot vergoeding van de aanvullende schadevergoeding af te wijzen. Ook kan de leverancier aangeven dat u zélf schuldig bent aan het gebrekkig functioneren van de apparatuur, bijv. door ondeskundige bediening of slecht onderhoud. Zo wees de rechter (LJN: BD1177) onlangs een vordering tot ontbinding en schadevergoeding af omdat de apparatuur niet op de voorgeschreven wijze was bediend.

Geef uw leverancier de kans om de problemen op te lossen. U heeft pas recht op ontbinding en schadevergoeding als uw aanschaf ook daarna niet goed functioneert. Uw vordering kan afgewezen worden wegens eigen schuld. Ga dus na of u zelf al dan niet schuldig bent aan het slechte functioneren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01