Welke rente is wettelijk toegestaan?
Als een opdrachtgever te laat is met betalen, mag u hem de wettelijke rente in rekening brengen. Maar welk rentepercentage wordt daarmee bedoeld? Waar moet u dan aan denken en wat heeft de rechter daarover beslist?
Recht op rente
Als u een koop-/aannemingsovereenkomst heeft gesloten met een opdrachtgever staat daarin dat hij op tijd de overeengekomen termijnen aan u moet betalen. Doet hij dat niet, dan mag u over het bedrag dat u van hem te goed heeft, rente berekenen en aan de opdrachtgever in rekening brengen. In de algemene voorwaarden UAV 1989 die op de aannemingsovereenkomst van toepassing zijn, staat namelijk dat de aannemer recht heeft op rente tegen het wettelijk rentepercentage.
Welk rentepercentage wordt nu bedoeld? Tot voor enkele jaren bestond er geen onduidelijkheid over de vraag wat er met de wettelijke rente werd bedoeld. Dat was het rentepercentage dat door de overheid werd vastgesteld en dat regelmatig werd aangepast. Als u wilde weten hoe hoog (of laag!) dat percentage was, was een simpel telefoontje naar uw bank meestal voldoende. Daar konden ze u haarfijn uitleggen wat het rentepercentage was dat u in rekening kon brengen (of misschien wel moest betalen?). Maar sinds eind 2002 is er een tweede rentepercentage dat door de overheid wordt vastgesteld. We hebben het dan over het rentepercentage van de wettelijke handelsrente. Dit rentepercentage wordt vastgesteld op basis van Europese regelgeving. De bedoeling van deze wettelijke handelsrente is om betalingsachterstanden zo veel mogelijk te bestrijden, zodat ondernemingen daardoor zo min mogelijk in de problemen komen.
Niet onbelangrijk. De vraag is nu: als u rente moet berekenen over het bedrag dat u nog van een opdrachtgever te goed heeft, moet u dan uitgaan van de ‘oude’ wettelijke rente of mag u het nieuwe rentepercentage van de wettelijke handelsrente doorberekenen? Het antwoord op die vraag is niet zonder belang, want het rentepercentage van de wettelijke handelsrente ligt beduidend hoger dan dat van de oude wettelijke rente. Zo bedraagt de wettelijke rente momenteel 6% terwijl de wettelijke handelsrente per 1 juli 2008 is vastgesteld op maar liefst 11,07%. Een verschil dus van 5,07%! De opdrachtgever zal natuurlijk het liefst willen uitgaan van de wettelijke rente, terwijl het voor u als aannemer gunstiger is om het rentepercentage van de wettelijke handelsrente te hanteren.
De rechter spreekt zich uit!
Over deze kwestie waren de geleerde heren het niet eens. En dit leidde dan ook tot heel wat rechtszaken bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RAB). Maar gelukkig bestaat daar sinds kort duidelijkheid over. Want: in verschillende procedures hebben de rechters van de RAB beslist dat het rentepercentage dat in de UAV 1989 staat vermeld, wordt vastgesteld op basis van de (hogere!) wettelijke handelsrente. Dit hogere rentepercentage mag u doorberekenen over het bedrag dat u te goed heeft en zo aan de opdrachtgever in rekening brengen. Deze beslissing is dus in het voordeel van de aannemers.
En het mag zelfs nog een beetje meer zijn! En in sommige gevallen mag u daar nog 2% bovenop doen! Want in de algemene voorwaarden staat óók dat wanneer een opdrachtgever, nadat u hem daartoe heeft aangemaand, meer dan twee weken in verzuim is met betalen u het percentage van de wettelijke handelsrente nog eens met 2% mag verhogen. Per saldo gaat het dan om een rentepercentage van niet minder dan 13,07%. En nu maar afwachten hoe snel de opdrachtgever u wil betalen!