ONTSLAG - 29.08.2008

Je krijgt toch gewoon WW! Of niet dan?

U gaat reorganiseren, waardoor de baan van Thomas vervalt. U bent het met elkaar eens dat het beter is uit elkaar te gaan. U komt daar in goed overleg wel uit! Maar hoe regelt u dat zodat Thomas recht houdt op een WW-uitkering?

U kunt het dienstverband op verschillende manieren beëindigen. U gaat naar het CWI of naar de kantonrechter óf u gaat met uw werknemer om de tafel zitten en maakt afspraken over het einde van de dienstbetrekking. Juristen spreken dan van een ‘ontslag met wederzijds goedvinden’.

Waarom al die moeite?

Het aanvragen van een ontslagvergunning heeft nogal wat voeten in de aarde en kost nogal wat tijd: minstens zes weken, oplopend tot wel drie maanden of langer. En daarná moet u de arbeidsovereenkomst nog opzeggen.

Als u naar de kantonrechter gaat, bent u sneller klaar en hoeft u de arbeidsovereenkomst niet meer op te zeggen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Normaal gesproken moet u uitgaan van een maandsalaris per gewerkt jaar.

Als u afspraken met elkaar maakt, weet u waar u aan toe bent. U kunt immers afspreken wanneer de arbeidsovereenkomst zal eindigen, wat de hoogte van de vergoeding is, etc.

Leg de afspraken vast

U hoeft een ontslag met wederzijds goedvinden niet per se schriftelijk vast te leggen. Maar als er problemen komen over de afspraken, is het moeilijk te bewijzen wat precies is afgesproken.

Tip. Legde afspraken vast in een ‘beëindigingsovereenkomst’.

Recht op een uitkering

Thomas heeft recht op een WW-uitkering als hij niet verwijtbaar werkloos is. Zolang hij maar niet op eigen houtje ontslag neemt zonder een andere baan te hebben of als hij maar niet (terecht) op staande voet wordt ontslagen, is er geen vuiltje aan de lucht. Een beëindiging met wederzijds goedvinden is geen belemmering om recht te krijgen op een WW-uitkering.

Wat moet erin staan? Om ervoor te zorgen dat Thomas recht houdt op een WW-uitkering zal uit de beëindigingovereenkomst moeten blijken:

• dat dit geen ontslag op staande voet is;

• dat het ontslag op uw initiatief heeft plaatsgevonden;

• dat de opzegtermijn in acht is genomen.

Let op. Als u geen (juiste) opzegtermijn in acht neemt, zal Thomas over die periode geen WW-uitkering krijgen.

Een conceptbeëindigingsovereenkomst kunt u downloaden van http://tipsenadvies.indicator.nl (TA 15.02.06)

Zieke werknemer. Ook als Thomas ziek is, kunt u afspraken maken over zijn ontslag. Hij zal dan echter geen recht hebben op een WW-uitkering omdat hij ziek niet op zoek kan gaan naar een nieuwe baan.

Tip. Wijs hem daarop en voorkom dat hij het ontslag later kan herroepen.

Tip. Als u tóch afspraken maakt met een zieke werknemer, meldt hem dan beter. Zo houdt hij recht op een uitkering.

‘t Is niet niks

Voor werknemers is het niet niks om afspraken over het ontslag te maken. Rechters vinden het dan ook belangrijk dat een werknemer goed weet wat hij doet. Houd rekening met de volgende tip! Tip. Geef de werknemer bedenktijd en wees er zeker van dat de werknemer instemt met het ontslag. Hiermee voorkomt u dat de werknemer achteraf kan zeggen dat hij het niet zo bedoeld had.

Leg de afspraken vast in een ‘beëindigingsovereenkomst’. Geef de werknemer bedenktijd en wees er zeker van dat de werknemer instemt met het ontslag.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01