De nieuwe Firefox is gearriveerd
Versie 3 van Firefox is er. Wat zijn zoal de nieuwigheden? Moet u deze nieuwe Firefox nu dringend downloaden?
Stabiliteit en snelheid
Als u Firefox 3 (http://www.mozilla-europe.org/en/firefox/) een eerste keer opstart, controleert de nieuwe add-on manager of uw geïnstalleerde Firefox-add-ons nog wel compatibel zijn met deze nieuwe versie. Een heleboel add-ons zijn immers nog helemaal niet klaar. Iedere volgende keer dat u Firefox start, wordt er gecontroleerd of uw favoriete add-ons eventueel al updates hebben.
Terwijl Firefox 2 een echte geheugenvreter was die af en toe uw systeem op de knieën kon krijgen, gedraagt deze versie zich veel beschaafder. Firefox 3 start snel op, draait stabieler en verbruikt minder geheugen. Pagina’s worden bliksemsnel op het scherm getoverd en, net zoals in Internet Explorer 7, kunt u in- en uitzoomen (niet alleen op de tekst, maar ook op de beelden) via de scrollknop van de muis in combinatie met de Ctrl-knop.
Gebruiksgemak
Uiterlijk lijkt er niet veel veranderd te zijn aan de browser, maar onder de motorkap is er veel gesleuteld. Een verbeterde download manager toont u hoelang een download nog zal duren en u kunt het binnenhalen steeds even onderbreken. U kunt ook zoeken waar u een binnengehaald bestand precies bewaard heeft, mocht u dat enige tijd na het binnenhalen vergeten zijn.
De ‘autocomplete’-functie in de adresbalk werkt beter: als u een webadres begint in te typen, toont Firefox u meteen mogelijke volledige adressen. Hoe vaker u een site bezocht heeft, hoe hoger dit adres zal opduiken in de lijst met suggesties.
De nieuwe bookmark manager is een verbetering. Klik één keer op de ster naast de adresbalk en de webpagina wordt toegevoegd aan uw bookmarks.Klik een tweede keer en u kunt kiezen in welke folder u die bookmark wilt opslaan en welke tags (labels) u eraan toe wilt voegen. Met de knoppen Recently Bookmarked en Recent Tags in het Bookmarks-menu krijgt u een overzicht van de sites die u het recentst of het vaakst bezocht heeft en de tags die u het recentst of het meest gebruikt heeft. Zo kunt u meteen naar deze sites surfen. Firefox ondersteunt nu ook Google Gears (http://code.google.com/apis/gears/), een technologie waarmee geavanceerde online diensten ook zonder internetverbinding kunnen blijven werken in uw browser.
Veiligheid en privacy
De anti-phishingfilter houdt een verdachte pagina nu al vóór het binnenhalen tegen. In Firefox 2 werd u pas gewaarschuwd nadat de pagina binnengehaald was (wat mogelijk al te laat was). In de adresbalk is de focus verschoven van veiligheid naar identiteit. Vroeger zag u alleen het bekende slotje als u op een beveiligde site zat. Nu kleurt de ganse achtergrond van de adresbalk groen als er door een site bijkomende identiteitsinformatie wordt aangeboden (Extended Validation Certificate: http://en.wikipedia.org/wiki/Extended_Validation_Certificate). In het bijbehorende pop-upvenster krijgt u dan informatie over de eigenaar van de site, de locatie, enz.
Mozilla had ook een optie ‘privé-browsen’ beloofd waarmee u met één klik tijdelijk anoniem zou kunnen browsen. Deze optie heeft versie 3 niet gehaald, maar er zijn add-ons (bv. Stealther en Distrust) die dit toch al mogelijk maken.
Op naar versie 3.1
Er wordt al volop gewerkt aan versie 3.1 van Firefox. Nieuwigheden hierin zijn tab previews (meerdere tabbladen bekijken in een 3D-weergave, net zoals in Windows Vista) en een automatische aanvulling van uw bookmark tags.