Controle rookvrije werkplek (niet) in rook op?
Zoals u weet, geldt vanaf 1 juli 2008 ook een rookverbod in de horeca en de sportsector. Nu vroegen enkele lezers zich af of daardoor de controles zich juist focussen op die sectoren. Wat is daarom goed te weten?
Vanaf 1 juli 2008 geldt in alle bedrijven een wettelijk rookverbod. De enige uitzondering hierop vormen de speciaal voor het roken aangewezen ruimtes, de zogenaamde ‘rookruimtes’. Deze ruimtes moeten goed afgesloten zijn, zodat ze geen hinder en overlast veroorzaken in de aangrenzende ruimtes. Maar lopen die controles daarop nu zo’n vaart?
Voedsel- en Waren Autoriteit controleert
Veel ondernemers verwachten nog geen controles op roken op de werkplek omdat gedacht wordt dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vooral zal controleren op het rookverbod in de horeca en sportsector per 1 juli 2008.
Let op. Een recent persbericht van de VWA geeft duidelijkheid. Hieruit blijkt dat de VWA in 2008 gerichte controles zal uitvoeren op de rookvrije werkplek. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de sector industrie, waarbij ruim 800 inspecties worden uitgevoerd in de voedingsmiddelenindustrie, de drankenindustrie, de kleding- en textielindustrie, de hout-, kurk- en rietindustrie en de meubelindustrie.
Daarnaast voert de VWA inspecties uit op basis van signalen van de arbeidsinspectie. Deze signalen kunnen uit alle sectoren afkomstig zijn.
Specifieke aandacht krijgen hierbij de bouwplaatsen. Bij alle VWA-inspecties wordt gecontroleerd of de bedrijven het rookverbod correct hebben ingesteld, aangeduid en dit handhaven. Er zal dan worden nagegaan of de gezamenlijke ruimtes (zoals vergaderruimte, toilet, kantine, gang, hal, trappen) en de werkplekken rookvrij zijn.
Wanneer u een rookruimte heeft ingericht, wordt gecontroleerd of deze aan de eisen voldoet. Op bouwlocaties wordt gecontroleerd of de aanwezige bouwketen rookvrij zijn.
Let op. In speciale rookruimtes mag geen personeel bedienen (koffiejuffrouw) of werken. Schoonmakers mogen daar overigens wél schoonmaken.
Wat zijn de bevoegdheden?
De controleurs van de VWA zijn bevoegd om tijdens een inspectie alle ruimtes te inspecteren waar werknemers (kunnen) komen. Wanneer wordt geconstateerd dat de regels zijn overtreden, kan een boete worden opgelegd die kan oplopen van € 300,- tot € 2.400,-.
Tip. Zorg dus dat u aan de nieuwe antirookregels voldoet. Als u nog niet zover bent, kunt u voor praktische hulp bij de invoering van het rookverbod terecht bij STIVORO, tel.: 0900 - 93 90 of http://www.rokenendewerkplek.nl
Ook voor niet-personeel!
Wat u zich moet realiseren, is dat het rookverbod dus ook geldt voor bezoekers van uw bedrijf, dus voor leveranciers, vertegenwoordigers, onderhouds-personeel, zakenrelaties of klanten.
Tip. Gebruik bordjes en stickers om overal in uw bedrijf zichtbaar te maken (dus ook in de leveranciersingang bijvoorbeeld) dat er een rookverbod geldt.
Tip. Neem het rookverbod op in uw bedrijfsreglement of in uw huisregels, zodat ook uw personeel of ingehuurde (uitzend)krachten weten wat de regels zijn. Ook al zijn zij in overtreding, u betaalt immers de boete!