FINANCIERING - 13.05.2008

Executoriale verkoop voorkomen?

Voor de aankoop van een pand hebben de meeste mensen een lening nodig. Zij geven als zekerheid hun woning of bedrijfspand, met andere woorden: zij verlenen hypothecaire zekerheid. Dat kan nogal wat gevolgen hebben.

Besef waar u voor tekent …

Als uw cliënt een hypotheek afsluit, verstrekt hij de bank het recht om zijn pand te verkopen als hij de verschuldigde rente en aflossing niet tijdig voldoet. De hypotheekakte verleent aan de bank een zogenaamde ‘executoriale titel’. Dat wil zeggen dat de bank zonder dat die naar de rechter hoeft te stappen, kan overgaan tot executoriale verkoop.

Misbruik van recht?

Executie is een erg ingrijpende maatregel. Dat betekent dat de bank óók rekening moet houden met de belangen van uw cliënt en niet al te voortvarend gebruik mag maken van het recht om tot executie over te gaan. Als de eigenaar van het pand vindt dat de bank onvoldoende rekening houdt met zijn belangen kan hij naar de rechter stappen en proberen de executoriale verkoop te laten verbieden. Hij moet dan bij de rechter bewijzen dat de bank te lichtvaardig gebruikmaakt van de bevoegdheid tot executie.

U krijgt uw geld toch wel! Dat uw cliënt met zijn gezin op straat komt te staan of dat zijn bedrijf als gevolg van de executoriale verkoop plat gaat, is dermate ingrijpend dat de bank hier rekening mee moet houden bij de beslissing om tot executie over te gaan. Zeker als er maar een geringe betalingsachterstand is en een zodanig grote overwaarde dat het duidelijk is dat de bank vooralsnog tóch niets te kort zal komen, kan de rechter de executoriale verkoop verbieden.

Onderhandse verkoop

Er is nog een andere manier om een dreigende executoriale verkoop tegen te gaan. Een pand brengt bij executoriale verkoop namelijk (veel) minder op dan bij een normale onderhandse verkoop. Als uw cliënt een potentiële koper heeft voor zijn pand zal dit vermoedelijk veel meer opleveren dan een executoriale verkoop. Maar hoe pakt hij dat aan? Wat adviseert u?

Uw cliënt kan de rechter verzoeken de executoriale verkoop te verbieden. Hij moet dit verzoek wel kunnen onderbouwen. Hij moet dus beschikken over een voldoende concreet bod van een poten­tiële koper en over een taxatierapport waarmee hij kan aantonen wat de executoriale verkoop vermoedelijk opbrengt. Als blijkt dat de onderhandse verkoop meer opbrengt, kan de rechter de executoriale verkoop verbieden.

Ook de bank

Niet alleen de eigenaar van het pand kan trachten een executoriale verkoop te voorkomen. Ook de bank kan aan de rechter toestemming vragen het pand onderhands te mogen verkopen. De bank moet dan bij de rechter aantonen dat een onderhandse verkoop aanzienlijk meer opbrengt.

Dat kunt u niet maken!

De rechter zal het verzoek van de bank afwijzen als de bank ook bij een executoriale verkoop niets te kort komt. De bank moet dus een gerechtvaardigd belang hebben bij het verzoek tot onderhandse verkoop. In een recente procedure (LJN: BC8896) kreeg de bank hierbij de kous op zijn kop en werd het verzoek om onderhands te mogen verkopen afgewezen. De rechter stelde daarbij dat het zelfs de vraag was of de bank wel een redelijk belang had om tot executie over te gaan.

Als uw cliënt achter is met de betaling van zijn hypotheek, kan de bank niet zonder meer tot een executoriale verkoop besluiten. Soms is onderhandse verkoop voordeliger, bijvoorbeeld als de schuld gering is ten opzichte van de waarde. De rechter kan de executoriale verkoop dan verbieden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01