LOONHEFFING - 17.04.2008

Vergoeding voor werkruimte thuis

Kunt u een werknemer die regelmatig thuiswerkt, hiervoor een onbelaste vergoeding geven? Geldt dit ook voor u als directeur-grootaandeelhouder?

Strikte voorwaarden. In veel beroepen is het tegenwoordig redelijk ingeburgerd dat werknemers niet alleen op kantoor, maar ook regelmatig thuiswerken. Het is mogelijk om uw werknemers een onbelaste vergoeding te betalen voor de kosten die zij maken bij het thuiswerken. De regels die hierbij gelden zijn echter wel erg strikt!

Zelfstandig deel. In de eerste plaats moet u bepalen of de werkruimte die uw werknemer thuis gebruikt, een zelfstandig gedeelte van de woning vormt. Let op. Als dat niet zo is, kunt u namelijk nooit een onbelaste vergoeding geven.

Een ‘zelfstandig gedeelte’ betekent eigenlijk dat de werkruimte een eigen ingang moet hebben. Bovendien is van belang of er eigen voorzieningen zijn, zoals een eigen toilet. Een zolder- of slaapkamer zal meestal niet aan deze eisen voldoen.

Inkomenstoets. Als er sprake is van een zelfstandig gedeelte van de woning, dan kunt u alleen een onbelaste vergoeding betalen als de werknemer zijn inkomsten voor 70% of meer in of vanuit deze werkruimte en voor 30% of meer in de werkruimte verwerft. Let op. Als de werknemer behalve de werkplek thuis ook nog een werkplek elders tot zijn beschikking heeft, geldt de aanvullende eis dat de werknemer 70% of meer van zijn inkomen in de werkruimte moet verdienen.

Hoogte van de vergoeding. De maximale onbelaste vergoeding die u kunt betalen voor de werkruimte is 20% van de huur van de woning (inclusief de werkruimte). Als de woning eigendom is van de werknemer, dan is de vergoeding maximaal 20% van het eigenwoningforfait. Bij het bepalen van het eigenwoningforfait mogen de regels die gelden voor de ondernemingswoning gebruikt worden. Dit betekent dat voor een woning die meer waard is dan € 75.000,- een eigenwoningforfait van 1,3% van de waarde geldt.

Bewijslast. U moet wel kunnen bewijzen dat de werknemer aan de voorwaarden voldoet. Aan de hand van bijvoorbeeld agenda’s en andere concrete gegevens moet u kunnen laten zien op welke plek(ken) de werknemer zijn inkomen verwerft.

Alleen als de werkruimte een zelfstandig deel van de woning is, kunt u onder voorwaarden een onbelaste vergoeding uitbetalen. Dit geldt ook voor de DGA.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01