Uw domeinnaam ‘anoniem’ registreren?
Registreert u een domeinnaam, dan komen uw e-mailadres en andere gegevens in een publieke databank terecht. Dat kan een bron van heel veel spam zijn. Kunt u dit niet vermijden?
1. Wat is het probleem? Als u een domeinnaam registreert (of dat nu een .com-, een .be-, een .nl- of een andere extensie is), worden bepaalde gegevens in een publieke whois-databank opgeslagen. Iedereen kan die raadplegen op de website van de organisatie die de domeinnamen mag uitreiken (de ‘registrar’). In theorie is het verboden om dergelijke gegevens te gebruiken voor spam of mailings, maar veel bedrijven en spammers lappen dat aan hun laars. Afhankelijk van de domeinnaamextensie kunt u echter zelf maatregelen nemen bij het registreren van nieuwe domeinnamen of als u al een domeinnaam heeft.
2. Internationale domeinnamen die eindigen op .com, .net, .org, .biz of .info, leveren de meeste spam op. Het gaat immers om heel grote databanken die iedereen via bv. Checkdomain (http://www.checkdomain.com) kan raadplegen. Registreert u zo’n domeinnaam, dan worden normaal gesproken de naam, het adres, het telefoonnummer en het e-mailadres opgenomen in de databank. Bepaalde registrars bieden echter oplossingen. Bij Gandi (http://www.gandi.net) worden alle e-mailadressen die in de whois worden opgenomen automatisch beschermd. Dat wil zeggen dat Gandi een forwarding-adres aanmaakt, zoals (lange code)@contact.gandi.net en dit ook standaard in de whois-databank vermeldt. E-mail naar dat adres wordt doorgestuurd naar uw échte adres, maar als er via dat kanaal te veel spam komt, kunt u dit blokkeren of een nieuw forwarding-adres laten genereren.
Andere registrars bieden ‘private registrations’ aan. Zo kunt u bij Network Solutions (http://www.networksolutions.com) opteren voor een Private Domain Registration. U betaalt daar wel voor, zo’n € 6 extra per jaar, maar dan worden uw gegevens niet in de whois vermeld. Elke tien dagen wordt het vermelde forwarding-adres bovendien automatisch gewijzigd. Ook Go Daddy (http://www.godaddy.com) biedt een gelijksoortige dienst aan voor dezelfde prijs. Tip. In alle gevallen blijft u wel steeds de eigenaar van de domeinnaam.
3. De Europese domeinnaam (.eu) biedt geen mogelijkheid tot ‘private registration’. Uw adres en uw naam worden weergegeven, maar uw gegevens kunnen alleen opgevraagd worden via EURid (http://www.eurid.org). Voor elke zoekopdracht in deze databank moet er een ‘captcha’ (een code van letters en cijfers) overgetikt worden zodat de spamrobots de gegevens niet automatisch kunnen verzamelen. Bovendien worden het adres, het telefoonnummer en het e-mailadres als een afbeelding weergegeven - een snelle copy-paste is dus onmogelijk. Tip. U kunt wel (zoals bij Gandi) een alternatief forwarding-adres of webmailadres ingeven bij de registratie.
4. Nationale domeinnamen doen het elk op hun eigen manier. Heeft u bv. een .be-naam, dan publiceert DNS.be (http://www.dns.be) sinds kort alleen nog het e-mailadres van de eigenaar, als een afbeelding en beschermd met een ‘captcha’. De naam en het adres zijn niet meer te vinden.
Let op! Dit laatste geldt alleen voor privépersonen, niet voor bedrijven. Bij .nl-domeinnamen bieden sommige agenten de mogelijkheid om de registratie in hun naam te doen. Dat is geen aanrader, want dan is de agent de eigenlijke eigenaar van de domeinnaam, aldus SIDN (http://www.sidn.nl). Van de eigenaar van een .nl-domeinnaam worden echter alleen de naam en het adres vermeld en niet het e-mailadres. Als ‘administratieve contactpersoon’ kunt u wel zonder problemen de naam en het e-mailadres van uw agent opgeven.