VAN HOREN ZEGGEN - 15.04.2008

Rookvrije horeca vanaf 1 juli 2008, wat mag nog?

Een veelbesproken onderwerp dat de gemoederen bezig houdt. Wij zochten in de wirwar aan regels voor u uit wanneer het rookverbod nu wel en niet geldt. Welk alternatief kunt u uw rokende gasten nog bieden vanaf 1 juli 2008?

Misverstanden in rook op. Het rookverbod geldt niet alleen ter bescherming van de werknemers maar geldt ook voor publiek toegankelijke gedeeltes uitgebaat door ondernemers zonder personeel.

Let op. Recht op een rookvrije werkplek beperkt zich niet alleen tot de werkruimtes van werknemers, maar omvat alle ruimtes waar werknemers kunnen komen zoals trappen, hallen, gangen, liften, toiletten, wachtruimtes, recreatieruimtes, kantines en dergelijke.

Waar geldt het rookverbod niet?

Drie plaatsen zonder rookverbod

1. Privéruimtes. Er blijven nog drie uitzonderingen op dit rookverbod bestaan. Dat zijn allereerst de ruimtes waar geen inbreuk mag worden gemaakt op de persoonlijke levenssfeer. Het gaat hier om uw privéomgeving.

Tip. Als huishoudelijk personeel werk verricht in uw woning, dan geldt het rookverbod ook niet. Het gaat dan om bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp, thuiszorg, kinderoppas, etc. Maar daar hebben uw gasten natuurlijk niets aan.

2. Afsluitbare ruimtes. Het rookverbod zal niet gelden in afsluitbare, voor het roken van tabaksproducten aangewezen ruimtes. Deze uitzondering behelst de zogenaamde ‘rookruimte’.

Tip. Het staat u vrij om een dergelijke rookruimte in uw zaak in te richten. Er worden geen eisen aan deze rookruimte gesteld wat betreft oppervlakte, inrichting of ventilatie. Wel geldt de eis dat anderen geen hinder of overlast van deze ruimte mogen ondervinden. Het mag dus niet zo zijn dat buiten de rookruimte te ruiken of te bemerken is dat er gerookt wordt of dat de tabaksrook in het rookvrije deel van de zaak komt.

U kiest voor aparte rookruimte? Erg belangrijk bij een aparte rookruimte is of door het aanwijzen van een rookruimte er nog minimaal een lokaliteit van 35 m² overblijft. Dit omdat de oppervlakte van de rookruimte niet meegeteld mag worden (de rookruimte is namelijk een aparte lokaliteit), dat zijn immers de inrichtingseisen van de Drank- en Horecawet.

Tip 1. Als u besluit een rookruimte in te richten, moet u daarvoor in veel gevallen een bouwvergunning aanvragen. Omdat de doorlooptijd van een bouwvergunning zo’n 12 weken bedraagt, is het verstandig niet te lang te wachten met de aanvraag daarvan. Of een bouwvergunning wel of niet noodzakelijk is, kunt u navragen bij uw eigen gemeente.

Tip 2. Check meteen ofveranderingen in uw zaak leiden tot andere vluchtroutes of andere veiligheidsmaatregelen, e.d.

Bediening. Werknemers mogen in deze rookruimtes niet bedienen, ook niet om lege glazen of borden op te halen! Wel heeft de minister zich gerealiseerd en geaccepteerd dat schoonmaak- en onderhoudspersoneel nu en dan deze rookruimtes zal moeten betreden.

3. Openlucht. De derde uitzondering op het rookverbod geldt de openlucht. Dit brengt met zich mee dat op terrassen gewoon gerookt mag worden, ook wanneer er op deze terrassen bediend wordt. De minister heeft laten weten dat roken op een terras mogelijk blijft, ook onder een luifel of parasolvormige constructie, zolang het terras maar niet aan alle kanten, dus de boven- en zijkanten, is afgesloten. Bovendien blijft ook voor terrassen de eis gelden dat er binnen in de horecazaak geen hinder of overlast mag ontstaan doordat er op het terras wordt gerookt.

Het staat u vrij om een aparte rookruimte in uw zaak in te richten. Check wel bij de gemeente of dat u een bouwvergunning nodig heeft en houd daarvan dan de doorlooptijd bij uw gemeente in de gaten. Let op de 35 m2-norm in uw zaak!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01