Profielen beheren met Windows SteadyState
Gebruiken meerdere personen uw pc? Dan logt ieder wellicht in met een apart profiel. Hoe bepaalt u wat elke gebruiker precies kan en (niet) mag?
1. Gebruikersprofielen. Deelt u uw computer met anderen, dan heeft iedere gebruiker wellicht een eigen gebruikersaccount of profiel (aan te maken in het configuratiescherm van Windows XP). Vaak is elke gebruiker dan een zogenaamde Beheerder of Administrator zodat hij of zij ook zelf programma’s kan installeren. Dat kan bij onervaren gebruikers tot problemen leiden: onbewust gewijzigde instellingen, ongewenste software of zelfs malware, enz. U kunt een gebruiker eventueel een Beperkte account toekennen, maar dan wordt hij wel heel erg beperkt in zijn mogelijkheden.
2. SteadyState. Met het gratis programma Windows SteadyState (http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/sharedaccess/default.mspx) van Microsoft kunt u aan elk gebruikersprofiel zeer precieze rechten toekennen. Zo kunnen ze net genoeg, maar zonder dat ze uw systeem ‘in gevaar’ brengen. SteadyState 2.0 is beschikbaar in het Nederlands voor Windows XP. Tip. Voor Vista is er een Engelstalige bètaversie 2.5 beschikbaar op Microsoft Downloads (http://download.microsoft.com).
3. De eerste stappen. Start u SteadyState voor het eerst op, dan verschijnt er een venster met Gebruikersinstellingen en daaronder de namen van de gebruikers. Let op! Alleen de extra gebruikers worden vermeld. Aan de eerste beheerdersaccount (die u aanmaakte tijdens het installeren van Windows) kunt u niets wijzigen. Is de lijst leeg, dan kunt u via Een nieuwe gebruiker toevoegen een nieuw gebruikersprofiel aanmaken. Klikt u op een profiel, dan krijgt u vier tabbladen te zien. In het tabblad Algemeen kunt u Profiel vergrendelen zodat gebruiker geen permanente wijzigingen kan doorvoeren aanvinken. In dat geval kan de gebruiker wel allerlei zaken wijzigen, maar worden die wijzigingen bij het afmelden verwijderd. Tip. U kunt hier ook bepalen dat de computer na een aantal minuten automatisch afgesloten wordt. Dat is handig als u uw kinderen bijvoorbeeld maximaal een uurtje pc-gebruik per dag wilt opleggen.
4. Beperkingen. Het tweede tabblad, Windows-beperkingen, is interessanter. Hier bepaalt u bv. welke snelkoppelingen u wilt verwijderen in het startmenu of op het bureaublad. U kunt er ook bepalen dat de gebruiker geen toegang heeft tot het register of u kunt ook bepaalde schijfstations helemaal verbergen, bv. D: of de cd-rom. Het tabblad Functiebeperkingen voegt nog meer mogelijkheden toe, waaronder beperkingen voor Internet Explorer (zoals geen favorieten opslaan) en Office (bv. macro’s niet toelaten). Tot slot kunt u in het tabblad Programma’s blokkeren bepaalde programma’s aanduiden die niet uitgevoerd kunnen worden.
5. Extra instellingen. Op het hoofdscherm kunt u ook een aantal Computerbeperkingen inschakelen die voor alle gebruikers gelden. Daar kunt u bv. de toegang tot usb-sticks beperken of het aanmaken van mappen verhinderen.