BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 11.04.2008

Opgepotte winst verdelen?

Geld in de BV. In echtscheidingssituaties ontstaat vaak discussie over de door een BV niet-uitgekeerde winsten. Wanneer de aandelen van een BV met aanzienlijke reserves op naam van één van de partners staat, is dat zuur voor de andere partner. Uiteraard is in dergelijke gevallen belangrijk wat er in de huwelijkse voorwaarden staat.

Huwelijk op de klippen. Het Gerechtshof Amsterdam (LJN: BC2451) moest beslissen over een echtscheidingsgeval. In de huwelijkse voorwaarden stond een periodiek verrekenbeding voor ‘overgespaard in­komen’ en ook nog een verreken­beding bij overlijden. Na overlijden van de man of de vrouw zou de waardestijging van de aandelen van de BV worden gedeeld.

Na echtscheiding eist de vrouw dat de waardestijging van de aandelen van de BV ook aan haar ten goede komt. De rechters stellen de vrouw in het ongelijk. Het verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden is uitdrukkelijk beperkt tot overlijdenssituaties en het is dus niet de be­­doeling dit ook toe te passen bij echtscheiding. Het periodieke verrekenbeding ziet op ‘inkomen’ dat belast is met inkomstenbelasting en dus niet op opgepotte winstreserves. Tip 1. Regel in huwelijkse voorwaarden helder wie recht heeft op de niet-uitgekeerde winsten van een BV. Dat kan veel juridisch getouwtrek voorkomen. Tip 2. Afhankelijk van uw positie en uw huwelijkse voorwaarden, kunt u er individueel belang bij hebben dat een BV juist wel of juist geen winsten uitkeert.

Zorg dat in uw huwelijkse voorwaarden duidelijkheid is over de rechten op niet-uitgekeerde winstreserves van een BV.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01