Hoe werkt de fiscus mee aan uw tuin?
Hoe kunt u de tuin bij uw praktijkpand fiscaalvriendelijk laten aanpakken? Wat met de kosten van het tuinbedrijf, de tuinbeplanting, sierbestrating, verlichting, tuinberegening, enz? Hoe zijn die kosten fiscaal aftrekbaar?
Praktijkpand met tuin als visitekaartje. Voor veel zelfstandig gevestigde (para)medici is het praktijkpand een grote kostenpost. Maar het is meer dan dat. Want behalve kostenpost is uw praktijkruimte ook uw visitekaartje, vaak een stevige spaarpot voor de oude dag en - last but zeker not least - een mogelijk zeer aantrekkelijke privé-woonruimte (al dan niet na een verbouwing) voor als u op een zeker moment uw witte jas definitief aan de kapstok hangt en dus stopt met uw praktijkvoering. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat uw pand ten minste zijn waarde behoudt en liever nog (sterk) in waarde stijgt. En misschien had u er nog niet zo direct aan gedacht, maar het uiterlijk (en daarmee de waarde) van een pand wordt zeer sterk bepaald door de om of voor het pand liggende tuin. Stel dat u daarom de tuin van uw praktijkpand eens grondig wilt aanpakken of vernieuwen. Hoe kunt u fiscaalvriendelijk omgaan met de kosten? Leest u maar verder!
Wat is de fiscale hamvraag?
Zakelijk of niet? De grote fiscale hamvraag bij alle ondernemersuitgaven is die naar de zakelijkheid. Is het een zakelijke (ondernemers)uitgave, dan zijn de kosten vaak aftrekbaar. Voor privé-uitgaven ligt dat uiteraard anders. Nu staat wel vast dat de kosten van een praktijkruimte voor u als (para)medicus zakelijk zijn. Dat geldt ook voor de buitenkosten, waaronder tuinaanleg en -onderhoud. Kostenposten zoals (sier)bestrating, tuinverlichting, vijveraanleg, en een beregenings(sproei)installatie, zijn gewoon aftrekbaar. Als vaststaat dat kosten zakelijk zijn, mag de fiscus zich niet meer bemoeien met de hoogte hiervan. De enige die bepaalt wat die tuin mag kosten, is de ondernemer. U dus.
Let op. Alleen in exceptionele gevallen, waarin de kosten ‘sky-high’ zijn, mag de Belastingdienst aftrek (deels; voor het extreme deel van de kosten) weigeren. Denk hierbij aan bonsaibomen en zeer exclusieve goudgeld kostende koikarpers in uw praktijktuinvijver of aan een met tropische planten gevulde orangerie (tuinkas).
Maar geen nood; ook bij meer dan gemiddeld kostende tuinen geldt dat kosten gewoon aftrekbaar zijn, zolang u het maar niet te superexclusief maakt door als het ware uw tuin met ‘bladgoud’ te behangen.
Eigen praktijkpand of gehuurd?
Alleen voor eigenaren? Zowel een eigenaar als een huurder kan de kosten die hij maakt voor het aanleggen of onderhouden van een zakelijke tuin gewoon fiscaal opvoeren. Tip. De kosten voor aanleg zult u niet in één keer kunnen aftrekken: die moet u op de balans zetten (‘activeren’), en gespreid over enkele jaren (vijf bijvoorbeeld) in aftrek brengen. Kosten voor onderhoud en achterstallig onderhoud (denk aan de nota van de hovenier) zijn wel gewoon in één keer aftrekbaar.
Wat is raadzaam? Als u een woon-/praktijkpand heeft moet u eerst nagaan of het hele pand op de balans staat. Zo ja, dan zijn alle kosten aftrekbaar. Is het woongedeelte echter privé, dan zijn de tuinkosten slechts deels aftrekbaar. U zult met de inspecteur moeten overleggen voor welk gedeelte.
Tip. De verdeling van de vierkante meters over het woon- en werkgedeelte kan een indicatie zijn. Maar wie boven de praktijk woont, zal minder van de zakelijke tuin kunnen genieten, dus is een groter gedeelte van de kosten zakelijk en dus aftrekbaar!