Dressuurpaard, hoog of laag, dat is de vraag!
Veel manegehouders bieden zowel stalling als verzorging aan, soms in combinatie met de training van paarden. Ook bieden zij ‘gelegenheid tot het beoefenen van sport’. Hoe gaat de fiscus om met die verschillende prestaties?
Manegehouders verrichten allerlei verschillende prestaties maar zijn zich lang niet altijd bewust van de verschillende btw-tarieven die hiervoor gelden. Hoe gaat u om met al die verschillende prestaties?
Training van dressuurpaarden
Een manegehouder trainde dressuurpaarden. Deze paarden werden ook bij de manegehouder gestald en verzorgd. Het kwam ook wel voor dat de manegehouder zorgde voor stalling en verzorging, zonder dat er sprake was van training.
Wat vond de manegehouder? De manegehouder vond dat hij de bedragen die hij ontving voor training en de bedragen die hij ontving voor stalling en verzorging afzonderlijk mocht behandelen. Hij was van mening dat hij voor het trainen van de paarden 6% btw in rekening mocht brengen.
Wat vond de inspecteur? De inspecteur was van mening dat voor het trainen van paarden 19% btw in rekening moest worden gebracht. Ook was de inspecteur van mening dat de prestatie van de manegehouder niet kon worden gesplitst. Er was volgens hem sprake van één prestatie die moest worden belast met 19% btw.
Is een getraind paard een nieuw paard?
Het Hof Leeuwarden moest over deze zaak oordelen (LJN: BC4800) Volgens het Hof zou er sprake moeten zijn van de ‘oplevering’ van een nieuw paard om het 6%-tarief te mogen gebruiken.
De rechter vond dat het trainen en het opleiden van een paard tot dressuurpaard niet tot gevolg had dat daardoor een nieuw paard ontstond. Na afloop van de training leverde de manegehouder dus geen nieuw paard op, maar was er sprake van een dienst, namelijk het trainen van paarden. Deze dienst is belast met 19% btw.
Wat betekent dit voor u?
Tarieven. Bij het vaststellen van uw tarieven moet u er rekening mee houden dat het trainen van paarden is belast met het 19%-tarief.
Als uw klant een ondernemer is die recht heeft op aftrek van de aan hem in rekening gebrachte omzetbelasting maakt dit niets uit.
Maar, als uw klant een ondernemer is die onder de landbouwregeling valt of hij is particulier, maakt dit voor hem wel degelijk uit. Voor deze klanten werkt de btw kostprijsverhogend.
Splitsen. De verschillende prestaties die u als manegehouder verricht, worden meestal in één bedrag in rekening gebracht.
Dit betekent niet dat u het ontvangen bedrag niet mag of soms zelfs moet splitsen in een deel vrijgestelde ontvangsten (verhuur boxen), een deel onderworpen aan het verlaagde tarief (gelegenheid tot het geven van sportbeoefening) en een deel onderworpen aan het algemene tarief (training, voeding en verzorging).
Dit hangt sterk af van de feiten en kan daarmee dus van geval tot geval verschillen. Veel hangt af van de formulering van de overeenkomst met uw klanten.
Tip. Ga samen met uw adviseur de gevolgen van splitsing na. Houd daarbij in het achterhoofd dat u bij (vrijgestelde) verhuur de aan u in rekening gebrachte btw niet kunt aftrekken en u in sommige gevallen btw moet terugbetalen over uw investeringen in het verleden.