De do’s en don’ts van de proeftijd
Als u een werknemer ‘vers’ aanneemt, wilt u eerst kijken wat voor vlees u in de kuip heeft. U spreekt dus een proeftijd af. Waar moet u daarbij op letten?
Houd u aan de voorwaarden. Als u met uw werknemer een proeftijd afspreekt, moet dit proeftijdbeding altijd aan een aantal vereisten voldoen. De wet schrijft deze vereisten dwingend voor. U mag er dus niet van afwijken. U moet aan deze vereisten voldoen, anders is het proeftijdbeding niet geldig. Het gaat om de volgende vereisten:
• de proeftijd is voor beide partijen gelijk;
• de proeftijd is schriftelijk overeengekomen;
• de proeftijd is maximaal twee maanden bij een contract voor onbepaalde tijd of van meer dan twee jaar;
• de proeftijd is maximaal één maand bij een contract van minder dan twee jaar;
• bij een contract voor de duur van een project is de proeftijd maximaal één maand;
• afwijkingen van deze vereisten kunnen alleen in een cao of daarmee vergelijkbare regeling worden afgesproken.
U mag de arbeidsovereenkomst in de afgesproken proeftijd op ieder moment beëindigen.
Tip. Noteer altijd de einddatum van de proeftijd in uw agenda. Want als u een dag te laat bent, heeft u pech en zit u aan het contract vast.
Ziek tijdens de proeftijd. Als uw werknemer tijdens de proeftijd ziek wordt, loopt de proeftijd gewoon door. Er wordt daarom ook wel gesproken van de ‘ijzeren proeftijd’.
Opzegverbod is opzegverbod! U mag de mogelijkheid om het contract op te zeggen in de proeftijd, niet misbruiken. Zo gelden ook tijdens de proeftijd de opzegverboden, zoals het opzegverbod tijdens ziekte of wegens zwangerschap. U mag uw zieke werknemer dus niet ontslaan omdat hij ziek (of zwanger) is. Ook niet tijdens de proeftijd.
Ik weet toch niet of hij bevalt. Als u uw werknemer tijdens de proeftijd wilt ontslaan, is het verstandig hier in álle gevallen een neutrale reden voor te geven. Bijv. dat de werknemer toch niet helemaal bevalt of niet goed in het team past. U hoeft dit niet verder te onderbouwen.