RECHTSVORM – BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 18.04.2008

De BV geschikt voor de medische praktijk?

U kiest als zelfstandig beroepsbeoefenaar zelf in welke rechtsvorm u uw praktijk uitoefent. In de wandelgangen wordt beweerd dat de BV voor uw praktijk de ideale rechtsvorm zou zijn. Maar wat is ideaal en wanneer is dat voordelig?

In de vorige uitgave van Tips & Advies Medicus zijn ten aanzien van de keuze ‘wel of niet een BV’ de fiscale factoren reeds aan bod gekomen. In dit artikel onderzoeken wij voor u de overige aspecten die van invloed zijn. Wat moet u nog afwegen?

Juridische aspecten ter overweging

Privéaansprakelijkheid. Een veelgehoord argument om een praktijk in een BV onder te brengen, is wel de beperking van privéaansprakelijkheid. Uitgangspunt is immers dat de BV aansprakelijk is voor de schulden en op deze wijze dus risicovolle ondernemingsactiviteiten van het privé-vermogen kunnen worden afgescheiden.

Let op. Waarom moet u dit echter wel relativeren? Omdat bij een financieringsaanvraag de bank veelal verlangt dat door de aandeelhouder(s) een borgtochtovereenkomst wordt ondertekend of anderszins financiële zekerheid wordt verstrekt.

Bestuurdersaansprakelijkheid. Ook speelt de bestuurdersaansprakelijkheid een rol. Bij een faillissement is immers iedere bestuurder hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden als er sprake is van een onbehoorlijke taakvervulling en dit een belangrijke faillissementsoorzaak is.

Beroepsaansprakelijkheid blijft. Het oprichten van een BV kan er bovendien niet toe leiden dat de medisch beroepsbeoefenaar aan zijn beroepsaansprakelijkheid ontkomt. In de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst is vastgelegd dat die beroepsaansprakelijkheid niet mag worden beperkt of uitgesloten.

Een arts bijvoorbeeld blijft dus, behalve ingeval hij kan aantonen dat de beroepsfout niet aan hem te wijten is, met zijn gehele privévermogen aansprakelijk. De patiënt kan in dat geval dus zowel op het vermogen van de BV als op het privé-vermogen van de arts schuld verhalen.

Let op. Gelet op dit voorbeeld is van een algehele vrijwaring van privéaansprakelijkheid wederom geen sprake als uw praktijk in een BV wordt ondergebracht. Ook een punt van aandacht dus!

Pensioen of vermogen in uw BV?

Voorts kunt u voor een BV kiezen omdat u dan vermogen in eigen beheer kunt houden. Een gedeelte van de winst blijft achter in uw BV. Dat kunt u beleggen of investeren.

Een ander voordeel is dat u in eigen beheer in beginsel een pensioenvoorziening kunt treffen. De BV doteert dan jaarlijks een bedrag aan de pensioenvoorziening in de BV. Tip. Deze pensioendotatie is aftrekbaar van de fiscale winst zonder dat u premies hoeft af te dragen aan een externe pensioenverzekeringsmaatschappij. Let op. Met uw aanspraken uit hoofde van een verplichte beroepspensioenregeling moet u rekening houden.

Tip. De oprichting van de BV zal slechts voordelig zijn als na aftrek van salaris, pensioenreserve en beroepsaansprakelijkheidsverzekering vermogen achterblijft in uw BV. En als u dan vervolgens tegen een fiscaal lager tarief kunt uitkeren. Ook uw plannen op de lange termijn zijn relevant. Aan deze rechtsvorm zijn immers beduidend meer kosten verbonden dan aan andere rechtsvormen.

Nog dit: oprichtingskosten? Houd rekening met accountants- en belastingadvieskosten in verband met de oprichting en instandhouding van de BV, kosten voor actuariële berekeningen in verband met het pensioen in eigen beheer en kosten in verband met de opmaak en deponering van jaarstukken bij de Kamer van Koophandel.

De oprichting van de BV is voor u voordelig als na aftrek van salaris, pensioenreserve en aansprakelijkheidsverzekering vermogen achterblijft in uw BV. En als u dat vermogen vervolgens tegen een lager tarief kunt uitkeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01