LOON - 22.04.2008

Dat te veel betaalde loon verreken ik wel

Uw werknemer zegt zijn arbeidsovereenkomst op. Hij heeft nog een voorschot op zijn loon openstaan. Of hij heeft te veel vakantiedagen opgenomen. Wat mag u wel verrekenen en wat niet?

De wet geeft voor de verrekening van salaris bij einde dienstverband een aantal duidelijke regels. Vaak worden die echter door ondernemers ‘vergeten’ en ontstaan er later problemen over.

Twee situaties

De wet maakt een onderscheid tussen verrekening tijdens het dienstverband en bij het einde van het dienstverband.

Tijdens dienstverband

Zolang de werknemer nog bij u in dienst is, zijn de mogelijkheden om bedragen te verrekenen met het loon beperkt. U mag dan slechts vijf soorten vorderingen verrekenen met zijn loon:

1.schadevergoedingen. Bijvoorbeeld schade die voor rekening van de werknemer komt;

2.boetes. De hoogte is beperkt tot 10% van het loon;

3.voorschotten op het loon. Bijvoorbeeld een als voorschot op het loon verstrekte lening;

4.te veel betaald loon;

5.huurkosten. Bijvoorbeeld de huur van een aan de werknemer verhuurd woonhuis.

U moet er bij deze verrekening wél op letten dat u uw werknemer niet minder betaalt dan de beslagvrije voet. Deze beslagvrije voet bedraagt 90% van de bijstandsnorm.

Tip. Raadpleeg voor de berekening van de beslagvrije voet een specialist, zoals een deurwaarder. Veel deurwaarders bieden een dergelijke berekening ook online aan.

Een overzicht van de beslagvrije voet kunt u downloaden van http://personeel.indicator.nl (PS 13.12.04).

Bij einde dienstverband

Bij het einde van het dienstverband gelden deze criteria niet. U mag dan wél verrekenen. Houd daarbij steeds rekening met de beslagvrije voet. Ook bij het einde van het dienstverband mag u dus niet minder uitbetalen.

En als u meer te vorderen heeft?

Als het loon boven de belastingvrije voet niet voldoende is om de schuld mee te verrekenen, houdt u een gewone vordering op uw werknemer over. Die u dus ook op de normale wijze moet incasseren. U moet uw werknemer dus evt. in gebreke stellen en zo nodig een deurwaarder inschakelen.

Betwiste vorderingen

Regelmatig komt het voor dat werkgever en werknemer het niet eens zijn over een vordering van de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan de berekening van te veel opgenomen vakantiedagen.

Tip. Verreken bij het einde van het dienstverband alleen vorderingen waarmee uw werknemer het eens is.

En wat als ik tóch verreken?

Als u zich aan deze spelregels houdt, mag u verrekenen, ook al stemt uw medewerker niet met de verrekening in. Als u niet aan de voorwaarden voldoet en toch wilt verrekenen, kan verrekening alleen plaatsvinden als de medewerker hiermee uitdrukkelijk instemt.

Tip. Leg deze instemming goed vast.

Niet van tevoren. U kunt deze instemming niet vooraf overeenkomen. Als uw werknemer dit later aanvecht, staat u met lege handen.

De wet kent een aantal vereisten voor verrekening. Zo mag een voorschot alleen onder omstandigheden met loon worden verrekend. Let hierbij goed op. Veel werkgevers gingen hiermee de mist in.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01