BELASTINGCONTROLE - 15.04.2008

Dat schrijf ik even op, meneer de controleur …

Elke horecaondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken, een belastingcontrole. Hoe gaat zo’n controle globaal in zijn werk? Hoe zit dat eigenlijk met al die vragen die de controleurs stellen? Moet u die meteen beantwoorden?

Boekenonderzoek. Een boekenonderzoek wordt altijd van tevoren aangekondigd. De Belastingdienst zal hierbij aangeven op welke belastingen en welke tijdvakken het boekenonderzoek betrekking heeft. Tip. Vraag voor de controle bij de Belastingdienst na welke gegevens zij graag willen hebben en welke specifieke vragen zij hebben. U en uw adviseur kunnen zich dan goed voorbereiden.

Vooraf eerst een ‘onderonsje’?

Vaak zal voorafgaande aan de controle een intakegesprek plaatsvinden. Het doel is om een algemeen beeld van uw horecazaak te krijgen, om zodoende beter voorbereid aan de controle te kunnen beginnen. De controleur zal tijdens een intakegesprek verschillende vragen aan u hebben. U kunt daarbij denken aan vragen met betrekking tot de geschiedenis, de activiteiten, de structuur en de toekomstverwachtingen van uw zaak. Daarnaast zal de controleur geïnteresseerd zijn in de organisatie van uw bedrijfsadministratie.

Wat mag (niet)?

Bevoegdheden? De controleur mag in principe alles vragen wat voor de belastingheffing van uw onderneming van belang kan zijn. Als de vragen inderdaad van belang zijn voor de belastingheffing, dan bent u verplicht de gevraagde informatie te verstrekken.

Vragen stellen, maar hoe en aan wie?

Bij een bezoek aan een BV zal de controleur zich in beginsel richten tot de bestuurders, bij een vennootschap onder firma tot de firmanten en bij een eenmanszaak tot de ondernemer.

Vragen aan u. Als er onduidelijke vragen zijn, beantwoord deze dan niet direct, maar pas na overleg met uw adviseur.

Tip. Schrijf de vragen op en zeg dat u daar later op terugkomt. U bent niet verplicht vragen direct te beantwoorden.

Ook dienen vragen van de controleur concreet genoeg te zijn. Zijn vragen onduidelijk of niet concreet, vraag dan de controleur om verduidelijking, toelichting of uitleg.

Tip. Verstrek alleen informatie waar de controleur om gevraagd heeft! Als u van mening bent dat de door de controleur gevraagde gegevens niet van belang zijn voor de belastingheffing, geef dit dan aan en verstrek de gevraagde informatie vooralsnog niet. Bespreek het eerst met uw adviseur.

Vragen aan personeel. Het is niet verboden dat een controleur tijdens een boekenonderzoek bepaalde vragen aan uw personeel stelt. Gebruikelijk is dit echter niet.

Tip. Het personeel is niet verplicht om de vragen van de controleur te beantwoorden. Hierop bestaat één uitzondering. Een controleur kan verlangen dat uw personeelsleden zich terstond kunnen legitimeren. Tip. Instrueer uw personeelsleden dat zij geen vragen van de controleur beantwoorden. Laat hen verwijzen naar een contactpersoon (u of uw adviseur).

Slotgesprek en controlerapport

Een boekenonderzoek wordt in de meeste gevallen afgerond met een slotgesprek. In dit gesprek zullen de bevindingen van de controleur met u worden besproken en kunnen eventueel compromissen worden gesloten. Het is van belang dat uw adviseur bij dit gesprek aanwezig is.

Schrijf desgewenst vragen op en zeg dat u daar later op terugkomt. U bent niet verplicht vragen direct te beantwoorden. U mag gerust met uw adviseur overleg plegen. Instrueer uw personeel dat zij zelf geen vragen beantwoorden. Laat ze naar u of uw adviseur verwijzen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01