PRIVé - 11.04.2008

Betaalde hulp in de huishouding?

Privé kunt u huishoudelijke taken (schoonmaak, strijkwas, kinderoppas, etc.) betaald uitbesteden. Hoe pakt u dat slim aan om fiscaal gedoe te voorkomen?

U kunt uw huishoudelijke taken (thuis) laten verrichten door iemand anders. Als u het goed aanpakt, hoeft u dan geen loonheffingen in te houden en kunt u het afgesproken bedrag ‘ bruto = netto’ uitbetalen. De ‘werkster’ moet dan zelf inkomstenbelasting betalen. Hoe werkt dat?

Wat is dienstverlening aan huis?

‘Dienstverlening aan huis’ is een verzamelnaam voor alle taken die u in uw huishouden laat verrichten. Hierbij moet u denken aan huishoudelijke taken die u anders zelf zou doen zoals: schoon­maken van uw woning, wassen en strijken, koken, oppassen op uw kinderen, maar ook het uitvoeren van klein onderhoud aan uw woning. Tip. De werkzaamheden hoeven niet verplicht altijd in of rond uw huis te gebeuren, het oppassen mag bijvoorbeeld ook bij de oppas thuis plaatsvinden.

Voorwaarden. Uw hulp moet voor 90% of meer de werkzaamheden in uw huis verrichten. Is dit niet het geval dan gelden de gewone regels voor werknemers en de loonheffingen.

Vrije beroepsbeoefenaar? Een uitzondering hierop is de dienstverlening aan huis bij mensen met een vrij beroep en met een praktijk aan huis, zoals bijvoorbeeld artsen, advocaten, enz. Indien uw hulp dan maximaal 40% van zijn of haar totale werktijd gebruikt voor de praktijk, dan is de hiervoor genoemde regeling voor dienstverlening aan huis ook van toepassing.

Wat zijn de ‘gewone regels’?

Er zijn twee soorten vrijstellingen:

de algemene vrijstelling. U hoeft dan geen rekening te houden met de loonheffingen. Voorwaarde is wel dat op maximaal drie dagen per week huishoudelijke taken voor u worden verricht. Het aantal uren per dag is niet belangrijk;

de vrijstelling voor buitenlandse au pairs. Ook bij buitenlandse au pairs hoeft u geen loonheffingen in te houden als u aan de voorwaarden voldoet.

Een derde optie

Als alle bovenstaande vrijstellingen niet van toepassing zijn, dan bestaat er nog een derde optie: een vereenvoudigde regeling inzake de loon­heffingen. Deze wijkt op een aantal punten af van de voorschriften voor de ‘gewone’ werkgevers, zoals bijvoorbeeld slechts éénmaal per jaar aangifte doen en gebruikmaken van een vereen­voudigd model loonstaat.

Voordelen voor hulpkracht? Hulpjes die onder deze regeling vallen, blijven ook gewoon verzekerd voor de werknemersverzekeringen (de WW, de WAO en de WIA).

Nadelen voor u? U moet de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet inhouden en afdragen én deze bijdrage moet ook worden vergoed aan uw dienstverlener. Daarnaast heeft u ook een aantal administratieve verplichtingen zoals bijvoorbeeld: het aanmelden als werkgever, de eerstedagsmelding en het vaststellen van de identiteit.

Beste optie?

De algemene vrijstelling is daarom over het algemeen voor u voordeliger, aangezien u dan niet geconfronteerd wordt met bepaalde administratieve verplichtingen en u geen rekening hoeft te houden met de inhouding van loonbelasting.

Let op. Zorg dat de huishoudelijke hulp een arbeids­relatie is aangegaan met een privépersoon. Dus bij voorkeur met uw partner en niet met u als ondernemer.

Kies voor de optie van de algemene vrijstelling, die is voor u voordeliger. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u de vergoedingen zonder heffingen uit­betalen en heeft u met minder rompslomp te maken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01