Betaalde hulp in de huishouding?
Privé kunt u huishoudelijke taken (schoonmaak, was, strijk, kinderoppas, etc.) tegen betaling uitbesteden. Hoe pakt u dat ook voor uw praktijk slim aan om administratief gedoe te voorkomen?
Veel (para)medici hebben hulp voor de huishoudelijke taken. Als u dat goed aanpakt, hoeft u geen loonheffingen in te houden en kunt u het afgesproken bedrag ‘ bruto = netto’ uitbetalen.
Hulp in de praktijk en privé
Maximaal 40% werken in de praktijk. We hebben het over alle taken die u in uw huishouden laat verrichten, zoals: schoonmaken van uw woning, wassen en strijken, koken, oppassen op uw kinderen, maar ook het uitvoeren van klein onderhoud aan uw woning. Tip. Wanneer een hulp voor 90% of meer werkt in de privéhuishouden van een ondernemer mag toch de ‘algemene vrijstelling’ (zie hierna) worden benut.
Een soepelere regeling geldt voor mensen met een vrij beroep en met een praktijk aan huis, zoals bijvoorbeeld (para)medici. Indien uw huishoudelijke hulp maximaal 40% van zijn of haar totale werktijd gebruikt voor de praktijk, mag u de ‘algemene vrijstelling’ toepassen. U hoeft dan geen salarisadministratie te voeren.
Voorwaarde is wel dat de arbeidsrelatie aangegeven is tussen de huishoudelijke hulp en een privépersoon. Tip. Het is om die reden het duidelijkst als de partner van een beroepsbeoefenaar de arbeidsrelatie aangaat met de hulp.
Beloning aftrekbaar? Het loon voor uw huishoudelijke hulp is aftrekbaar van uw belaste winst, voor zover deze kosten aan uw praktijk kunnen worden toegerekend. Bedenk wel dat u dan ook naam en adres van uw hulp aan de Belastingdienst zult moeten doorgeven. Tip. Laat dat aan uw hulp weten, zodat deze niet achteraf onaangenaam verrast wordt.
Uw hulp werkt op drie dagen per week, één dag in uw praktijk en twee dagen in uw privé-woning. Een derde deel van haar loon is aftrekbaar van uw praktijkwinst. Maar u zult haar gegevens wel aan de Belastingdienst moeten doorgeven.
De vrijstellingen voor huispersoneel
Er zijn twee soorten vrijstellingen voor huispersoneel:
• de algemene vrijstelling. U hoeft dan geen rekening te houden met de loonheffingen. Voorwaarde is wel dat op maximaal 3 dagen per week huishoudelijke taken voor u worden verricht. Het aantal uren per dag is niet belangrijk;
• de vrijstelling voor buitenlandse au pairs. Ook bij buitenlandse au pairs hoeft u geen loonheffingen in te houden als u aan nadere voorwaarden voldoet.
Een derde optie
Als bovenstaande vrijstellingen niet van toepassing zijn, is er een derde optie: een ‘vereenvoudigde regeling inzake de loonheffingen’ (eenmaal loonaangifte per jaar). Die kent uw accountant wel. Hulpen die onder deze regeling vallen, blijven verzekerd voor de WW, de WAO en de WIA.
Nadelen? U moet dan de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet inhouden en afdragen én deze bijdrage moet ook worden vergoed aan uw hulp. Daarnaast heeft u ook een aantal administratieve verplichtingen, zoals bijvoorbeeld het aanmelden als werkgever, de eerstedagsmelding en het vaststellen van de identiteit.
Tip. De algemene vrijstelling is daarom over het algemeen voor u voordeliger, aangezien u dan niet geconfronteerd wordt met bepaalde administratieve verplichtingen en u geen rekening hoeft te houden met de inhouding van loonbelasting.