ZOIETS OVERKOMT U TOCH NIET? - 14.03.2008

Plukken van een kale kip?

Nadat uw factuur onbetaald is gebleven, bent u het zat en stapt u naar de rechter. De zaak loopt voorspoedig voor u af en de debiteur wordt veroordeeld. U krijgt uw gelijk maar nog geen geld. Wat nu? Kan dat ook anders?

Uit de praktijk. Een ondernemer leende een bedrag van maar liefst € 72.000,- aan een bekende, die zei dat hij de financiering van het bedrijfspand daarmee veilig kon stellen. Als de financiering rond was, zou hij het geld terugkrijgen. Partijen sloten daarbij een geldleningsovereenkomst, waarbij toegezegd werd dat na het verkrijgen van de financiering de lening in vier delen zou worden terugbetaald. De aankoop van het pand ging echter niet door en toen uw collega het geld terug wilde, gaf de schuldenaar niet thuis.

Na maandenlang procederen werd de schuldenaar veroordeeld. Toen hij ook geen gevolg aan het rechterlijk vonnis gaf, gaf uw collega de deurwaarder opdracht het vonnis ten uitvoer te brengen. Helaas bleek de schuldenaar een kale kip; hij woonde in een huurhuis, kreeg een bijstandsuitkering, de oude auto stond op naam van zijn vriendin, etc. Uiteindelijk was uw collega niet alleen het geleende geld kwijt, maar ook nog eens een vermogen aan zijn advocaat en aan alle bijkomende kosten.

Met wie gaat u in zee?

Oplichting is helaas aan de orde van de dag. De betrouwbaar ogende zakenman, die over uitstekende relaties zegt te beschikken, blijkt een charlatan eerste klas. Om die reden kunt u niet voorzichtig genoeg zijn bij het uitkiezen van uw zakenpartner. Het is daarom altijd zinvol enige achtergrondinformatie over hem in te winnen, voordat u met hem in zee gaat en uw handtekening onder een contract zet of geld aan hem uitleent.

Informatie inwinnen

Referenties. Allereerst kunt u hem natuurlijk om referenties vragen van de mensen met wie hij regelmatig zaken doet. Wil hij daar geen medewerking aan verlenen, dan kunt u al uw vraagtekens zetten bij zijn openheid.

Kamer van Koophandel. U kunt ook de gegevens van zijn bedrijf opvragen die bij de Kamer van Koophandel bekend zijn. Is het een BV dan kunt u in ieder geval enigszins inzicht krijgen in zijn financiële positie uit het gedeponeerde jaarverslag.

Check vooraf: verhaalsonderzoek!

Effectiever is het echter om een verhaalsonderzoek uit te laten voeren door een deurwaarder of een recherchebureau. Zeker als het om grote bedragen gaat, zoals hiervoor werd vermeld, loont dat de moeite. Afhankelijk van het onderzoek betaalt u een bepaalde prijs. De tarieven schommelen, maar een uitgebreid verhaalsonderzoek kost u zo’n € 225,-. Maar daar krijgt u dan wel het nodige voor terug. Zo komt u te weten waar uw schuldenaar al dan niet officieel verblijft, welke bronnen van inkomsten hij heeft, of hij verdacht is van criminele feiten, welke vermogensbestanddelen hij bezit en hoe het met zijn betalingsmoraal zit. Met name dat laatste is van belang omdat u dan duidelijk wordt of hij als wanbetaler staat geregistreerd in databestanden en of hij betrokken is geweest bij een faillissement.

Ten slotte wordt er een conclusie door de deurwaarder of het recherchebureau getrokken of u wel of niet tot zaken moet komen.

Wanneer instellen? Een verhaalsonderzoek kan dus zinvol zijn voordat u met iemand zaken gaat doen. Maar ook als u besluit te gaan procederen. In het laatste geval voorkomt het in ieder geval dat u onnodige kosten maakt, als er toch geen verhaal blijkt te zijn.

Stel voor u naar de rechter stapt een verhaalsonderzoek in (bijvoorbeeld door een deurwaarder). U krijgt zo eerst duidelijkheid of er überhaupt iets te halen valt. Dat kan ook voordat u zakelijk in zee gaat met iemand.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01