BOER EN BEDRIJF - 21.03.2008

Inspelen op de dierwelzijn- en milieuwetgeving

Dierwelzijn en milieu staan nu hoog op de agenda in Den Haag. Stel, u heeft plannen voor staluitbreiding; met welke op komst zijnde regels is het handig om rekening te houden?

Maatlat Duurzame Veehouderij

Om aan te geven hoe dier- en milieuvriendelijk een bepaald veehouderijbedrijf is, is vanuit de politiek de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) ontwikkeld. Hoe dier- en/of milieuvriendelijker een stalconcept is, hoe meer punten op deze maatlat worden gescoord, waarbij een gangbaar bedrijf staat voor 0 punten.

SMK. De Stichting Milieukeur (SMK) voert de regie over de maatlatten. Voor varkens- en pluimveestallen zijn al in 2007 MDV’s volledig uitgewerkt. Tip. Deze kunt u via internet vinden op http://www.smk.nl

MDV Melkvee. Op dit moment wordt er gewerkt aan een MDV voor rundveestallen. Deze is met name bedoeld voor melkveehouderijbedrijven. Aandachtspunten hierin zijn onder andere beweiden, leefruimte in de stal en het loopoppervlak (dichte vloer/roosters/potstal/etc.).

De MDV Melkvee is nog niet officieel gepubliceerd; u kunt de versie die momenteel in Den Haag circuleert downloaden vanhttp://landbouw.indicator.nl (LB 10.12.03).

VAMIL/MIA. In beginsel waren de MDV’s uitsluitend bedoeld voor de VAMIL en MIA-regeling. MIA is een extra fiscale subsidie die kan oplopen tot 40% over uw investeringsbedrag. Via VAMIL kunt u willekeurig afschrijven. Tip. U kunt deze fiscale bonus van de MIA scoren als de uitbreiding of nieuwbouw van uw stal voldoet aan MDV. Zie voor meer informatie daarover ons artikel in T&A Landbouw, jg. 10, nr. 9, p. 2, 08.02.2008.

Het is voor uw investeringsplannen handig om te weten dat in de politieke discussie de MDV’s ondertussen gezien worden als een breder te hanteren richtlijn voor een gewenste meer duurzame huisvesting van vee.

Megastallen. Verwacht wordt dat in de toekomst meer regelgeving, waarbij duurzame veehouderij belangrijk is, gebruik gaat maken van de MDV’s. Zo is recentelijk nog door regeringspartijen besproken dat DMV een leidraad kan zijn voor het onder voorwaarden toestaan van ‘megastallen’.

Gunstige groene financiering op komst

Groenfinanciering. Meer concreet is de koppeling van de MDV Melkvee aan de ‘Regeling Groenprojecten’. Dit houdt in dat een melkveehouder, die aan deze aanvullende voorwaarden voldoet, zijn rundveestal(uitbreiding) kan financieren met zogenaamde ‘groenfinanciering’, waarvoor doorgaans gunstigere financieringsvoorwaarden gelden. Momenteel wordt onder leiding van SMK reeds gewerkt aan een aanvulling op de MDV Melkvee om dit mogelijk te maken. Hiervoor zullen echter naast voldoende punten voor milieu- en dierenwelzijn, ook voldoende punten gescoord moeten gaan worden voor een viertal aanvullende rubrieken, te weten 1) diergezondheid, 2) mest/mineralen en indirecte energie, 3) directe energie en 4) natuur en landschap.

Goedkeuring Brussel. De uitwerking van de MDV Melkvee ten aanzien van de groenfinanciering moet nog wel goedgekeurd worden in Brussel. SMK verwacht daarom dat niet eerder dan vanaf 2009 daadwerkelijk groenfinanciering kan worden afgesloten op basis van de MDV Melkvee. Wij houden u op de hoogte!

Moraal van dit verhaal. Dierwelzijn en milieu zullen nog wel op de politieke agenda blijven staan. Als u wilt inspelen op welke kant het daarmee op zal gaan, geven de MDV’s een handige richtlijn.

Plannen voor staluitbreiding? Houd rekening met de Maatlat Duurzame Veehouderij. Daarmee kunt u een extra fiscale bonus van de VAMIL en de MIA scoren. En er is financieel voordeel voor een groene financiering tegen een gunstigere rente op komst.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01