De Belastingdienst moet opschieten
Vanaf 1 januari 2008 moet de Belastingdienst uw bezwaarschrift veel sneller afhandelen. Welke termijnen gelden nu? Wat als die termijn overschreden wordt?
Bezwaren; zo was het
Eén jaar. De Belastingdienst ontvangt jaarlijks duizenden bezwaarschriften. Die moeten worden afgehandeld; in de praktijk duurt dat gemiddeld ca. dertien weken, maar de wettelijke termijn was veel langer, namelijk één jaar. Naast die basistermijn van één jaar was - met toestemming van het ministerie - verlenging van de termijn met nog een jaar mogelijk. Verder gold dat de termijn werd stopgezet als u een onvolledig bezwaar- of verzoekschrift moest aanvullen. Kortom: behandeltermijn bezwaarschriften = 1 jaar basistermijn (+ 1 jaar verlenging + periode schorsing).
Bezwaren; zo is het nu
Zes weken. Ingaande 1 januari 2008 is de beslistermijn voor fiscale bezwaar- en verzoekschriften gelijkgetrokken met de beslistermijn voor niet-fiscale bezwaar- en verzoekschriften. Dit houdt in dat de beslistermijn van fiscale bezwaarschriften is teruggebracht van één jaar tot zes weken! Het gaat dan om bezwaarschriften tegen aanslagen rijksbelastingen zoals (voorlopige/navorderings)aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting, (naheffings)aanslagen omzetbelasting, loonbelasting, enzovoort. Voor uitspraken op bezwaarschriften tegen aanslagen van lagere overheden zoals gemeente, provincie en waterschap, mogen deze overheden meer tijd nemen.
Verlenging beslistermijn. Als de Belastingdienst meer tijd nodig heeft voor de behandeling van een bezwaarschrift kan zij de termijn verlengen met vier weken. U krijgt daarvan schriftelijk bericht. Verdere verlenging kan daarna alleen met uw instemming. Tot slot geldt nog steeds dat de termijn wordt stopgezet als u een verzuim moet herstellen. Kortom: behandeltermijn nieuwe bezwaarschriften = 6 weken basistermijn + 4 weken verlenging (+ verlenging met uw toestemming + periode schorsing).
Verzoekschriften
De voorgeschreven behandeltermijn voor fiscale verzoekschriften is per 1 januari 2008 teruggebracht van één jaar tot acht weken. Denk daarbij aan een verzoek om ‘verliesverrekening’, ‘middeling’, ‘fiscale eenheid’, ‘geruisloze opschuiving’.
Overgangsregeling
Voor bezwaar- of verzoekschriften die vóór 1 januari 2008 zijn ingediend, blijven de termijnen van de oude regels gelden.
Gevolgen nieuwe regels
De Belastingdienst zal alle zeilen moeten bijzetten om nieuw ingediende bezwaarschriften tijdig te verwerken.
Tip. Als u uit bent op een vlotte afwikkeling, zorg dan dat u direct een volledig bezwaarschrift indient. En leg termijnen goed vast! Heeft u zes of tien weken na indiening bezwaarschrift geen uitspraak, dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank tegen de ‘weigering’ van de inspecteur om uitspraak te doen. U moet dat doen binnen een ‘redelijke termijn’. Als u uitgaat van termijnen gelijk aan die van de inspecteur, dan heeft u zes, mogelijk maximaal tien weken.
Tip. In de praktijk is het waarschijnlijk handiger om eerst bij uw inspecteur te dreigen met in beroep gaan. Als hem dat beweegt tot het alsnog vlot nemen van een beslissing, spaart u zich proceskosten uit.