Bergen zwart geld?
Duitsland heeft een cd-rom met gegevens over zwart geld dat in Liechtenstein zit. Onze staatssecretaris gaat ervan uit dat de Duitsers de Nederlandse fiscus zullen informeren als men Nederlanders ‘aan de haak heeft’; wat nu?
Duitsland staat op zijn kop. De Duitse inlichtingendienst (BND) heeft een cd-rom in handen gekregen met gegevens van mensen die geld hebben gestald in Liechtenstein. Zoals bekend, is Liechtenstein een klein privévorstendom in de Alpen. Via de grensovergang Bregenz is het voor Duitsers over de ‘Autobahn’ zonder veel (snelheids)beperkingen gemakkelijk bereikbaar.
De gegevens zouden zijn gekocht voor maar liefst 4,5 miljoen euro van iemand die de gegevens had gekopieerd. Naar verluidt leeft deze persoon nu onder een ‘andere identiteit’ in Australië. Een methode ‘de Gestapo waardig’, aldus de voorzitter van de Vereniging van Zwitserse Banken, die daarvoor trouwens alweer excuses heeft aangeboden.
Gevoelige zaak. Deze affaire ligt zeer gevoelig in Zwitserland en Liechtenstein. Beide landen kennen immers een zeer streng (economisch voor die landen zeer profijtelijk) bankgeheim. De BND heeft het schijfje doorgespeeld richting de Duitse fiscus, die daarmee deze rekeninghouders (de top van ondernemend Duitsland) aan de tand gaat voelen. Ook enkele Duitse banken worden (als mogelijke medeplichtige) onderzocht.
Ook in Nederland
Wat doet De Jager? Het is niet onmogelijk - duidelijkheid daarover is er (nog) niet - dat op de bewuste cd-rom ook gegevens van Nederlanders staan. De staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager, houdt daar rekening mee, zo blijkt uit recente uitspraken op tv. Volgens de staatssecretaris is er contact met Duitsland en hij gaat ervan uit dat de Duitsers de Nederlandse fiscus zullen informeren als men Nederlanders ‘aan de haak heeft’.
Tot inkeer komen?
Bluf? Misschien is het bluf van De Jager. Misschien ook niet. Maar wie vermogen of inkomen in Liechtenstein (of waar dan ook) heeft gestald, en nu zenuwachtig begint te worden kan - zoals dat heet - ‘tot inkeer komen’. U kunt zich dan melden bij de fiscus.
Hoe werkt dat? Doet u mee aan de inkeerregeling dan moet u wel de verschuldigde belasting alsnog betalen (ook de rente, en dat kan stevig oplopen!), maar u ontkomt aan een forse boete. En zelfs strafrechtelijke vervolging (wat bij grotere bedragen aan de orde kan zijn) ontloopt u.
Als iemand weet dat de Belastingdienst hem al op het spoor is, dan is het te laat. Die krijgt dan wel een boete. En wie gaat procederen en dat verliest, krijgt van de staatssecretaris een nog hogere boete. U kunt natuurlijk de zaak bij de rechter ook winnen. Dan ontloopt u een boete. Wie durft?
Let op. In vergelijkbare zaken (KB-Lux, Van Lanschot België) oordeelde de Nederlandse rechters meestal (maar niet altijd) in het voordeel van de fiscus. Ook als aan de informatie van de fiscus een vies luchtje (afkomstig van diefstal) zat.
Afrekenen met de fiscus? Door alle buitenlandse zwartgeldaffaires is één ding wel duidelijk: zwart geld in het buitenland is geen rustig bezit meer! Inmiddels is ook bekendgemaakt dat de fiscus sinds 2001 bijna 135 miljoen euro afgerekend heeft met ongeveer 4.500 inkeerders. Mensen die ‘tot inkeer willen komen’ doen er goed aan eerst (eventueel samen met boekhouder en fiscaal adviseur/advocaat) alle financiële gevolgen goed op een rijtje te zetten. Bedenk hierbij dat over buitenlands vermogen in beginsel 12 jaar nagevorderd kan worden. Maar zelfs over die termijn lopen nu gerechtelijke procedures.