Hoe fiscale investeringsbonus benutten?
Hoe helpt de overheid u als u voor de investeringen in uw land- of tuinbouw-bedrijf rekening houdt met ‘energiezuinig’ en ‘milieuvriendelijk’?
Welke subsidieregelingen? Er zijn subsidieregelingen voor energiezuinige en milieuvriendelijke investeringen: de EIA (energie-investeringsaftrek), de MIA (milieu-investeringsaftrek) en de VAMIL (willekeurige afschrijving milieu-investering). Investeert u in zaken die in aanmerking komen voor één van deze regelingen, dan mag u een percentage van de investeringssom (van meer dan € 2.100,-) als extra aftrekpost meenemen (EIA en MIA). Die aftrek komt dus bovenop de normale aftrek van afschrijvingskosten en ook bovenop de ‘kleinschaligheidsinvesteringsaftrek’ (KIA).
Hoeveel subsidie kunt u scoren?
De EIA is 44%. Er zijn drie categorieën milieu-investeringen. Milieu-investeringen in deze categorieën geven onder voorwaarden recht op een investeringsaftrek van 40%, resp. 30% en resp. 15% van het geïnvesteerde bedrag.
Het kan zijn dat uw milieu-investering naast de MIA ook voldoet aan de voorwaarden voor de ‘willekeurige afschrijving milieu-investeringen’ (VAMIL). Dan mag u de afschrijvingskosten naar eigen voorkeur aftrekken, desnoods alles ineens.
Lijsten. Om te bepalen of investeringen voor genoemde regelingen in aanmerking komen, is er voor de EIA-regeling de zogenaamde ‘energielijst’ en voor de MIA- en VAMIL-regeling de zogenaamde ‘milieulijst’. Deze lijsten en aanvullende informatie zijn terug te vinden op de website van SenterNovem: http://www.senternovem.nl/eia en http://www.senternovem.nl/vamil_mia
Staluitbreiding
Maatlat. Uitbreidingen en nieuwbouw van stallen vallen onder de MIA- en/of VAMIL-regeling als zij voldoen aan de ‘Maatlat Duurzame Veehouderij’ (MDV). Zie de website van de Stichting Milieukeur: http://www.smk.nl
Vorig jaar zijn er maatlatten vastgesteld voor varkens- en pluimveestallen. Dit jaar komt er ook een maatlat voor rundveestallen. De MDV is gebaseerd op een systematiek waarbij een stalsysteem punten krijgt naarmate het meer milieuvriendelijk en/of diervriendelijk is. Bij voldoende punten scoort een investering in een dergelijk stalsysteem voor de MIA en/of VAMIL.
Machines. Voor ‘milieuvriendelijke’ trekkers en landbouwmachines die voor de MIA- en/of VAMIL-regeling in aanmerking kunnen komen, heeft SenterNovem zogenaamde ‘positieve lijsten’ gepubliceerd. Op deze lijsten staan merken en typenummers van trekkers en machines die meedoen.
Aanpassingen 2008 t.o.v. 2007. Op de Energielijst voor de EIA-regelingen en op de Milieulijst voor de MIA- en VAMIL-regeling zijn enkele bedrijfsmiddelen komen te vervallen, beschrijvingen van bedrijfsmiddelen gewijzigd en nieuwe bedrijfsmiddelen toegevoegd. Eén van de nieuwe bedrijfsmiddelen op de energielijst is de op biomassa gestookte (verwarmings)ketel. Ook zijn er beperkingen gesteld voor situaties waarbij de EIA-regeling overlapt met de regeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’ (SDE), de opvolger van de MEP-subsidie die vorig jaar is afgeschaft.
Eén van de nieuwe bedrijfsmiddelen op de Milieulijst voor de MIA is apparatuur voor het verwijderen van stikstof uit digestaat of mest. Geschrapt op de Milieulijst voor de MIA zijn nu o.a. luchtfilters voor stallen (o.a. (gecombineerde) luchtwasser) en anaerobe (mest)vergistingsinstallaties.
Op tijd. Controleer tijdig of uw geplande investeringen ook op de Energielijst of de Milieulijst staan en meld u tijdig aan voor de EIA-, MIA- en/of VAMIL-regeling. Let op. Stuur binnen drie maanden een melding van het ‘aangaan van de investeringsverplichting’ naar Bureau IRWA.