AANSPRAKELIJKHEID - 29.02.2008

Ziek uit dienst met een tijdelijk dienstverband

U heeft als werkgever iemand in dienst met een arbeidscontract voor één jaar. Deze medewerker wordt ziek en hij is nog niet beter als het contract afgelopen is. Gaat dat allemaal vanzelf of moet u ergens op letten? Wat zijn de gevolgen?

De regeltjes

Elke medewerker is verzekerd voor de Ziektewet, ook als hij geen arbeidsovereenkomst (meer) heeft. Wanneer een tijdelijk arbeidscontract eindigt en de medewerker ziek is, neemt het UWV de betaling van het ziekengeld over. Dit gebeurt in het kader van de vangnetregeling. Uw medewerker gaat dan uit dienst en u hoeft zijn loon niet meer te betalen.

Wie doet de controles? Het UWV wordt dan ook verantwoordelijk voor de controle van deze zieke. Als ex-werkgever moet u altijd aan het UWV doorgeven dat uw medewerker ziek is.

Let op. Als een medewerker zes weken of langer ziek is als hij uit dienst gaat, moet u als ex-werkgever een re-integratieverslag overleggen.

WIA-keuring

Als een medewerker 104 weken ziek is geweest, is de wachttijd voorbij en bestaat er eventueel recht op een uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).

WIA??? De WIA lijkt op de WAO maar kent twee verschillende uitkeringen:

• WGA voor mensen die nog mogelijkheden hebben om te werken;

• IVA voor mensen die geen enkele benutbare kans meer hebben op de arbeidsmarkt.

Hij werkt toch al lang niet meer bij mij!

Wij kunnen ons voorstellen dat u als werkgever opgelucht ademhaalt als het arbeidscontract van uw zieke medewerker na drie maanden vanzelf eindigt omdat de afgesproken tijd voorbij is. Dat scheelt immers behoorlijk in de kosten.

U blijft verantwoordelijk. Wanneer een medewerker ziek wordt, gaat het UWV de eerste ziektedag vaststellen.

Het UWV stelt vast waar de betreffende persoon in dienst was (bij u dus) toen hij ziek werd. Die datum bepaalt wie verantwoordelijk is voor de gedifferentieerde WIA-premie. Als werkgever blijft u ook dan verantwoordelijk voor die te betalen verhoogde WIA-premie.

Hoezo premie betalen?

Zo wordt de premie vastgesteld. De WIA-premie is opgebouwd uit:

• een basispremie die voor iedere werkgever hetzelfde is;

• een gedifferentieerde premie die per bedrijfstak verschillend kan zijn. Voor grote en kleine bedrijven geldt een andere gedifferentieerde premie. Het komt erop neer dat een bedrijf met arbeidsongeschikte (ex-)medewerkers, een hogere premie betaalt. Kijk op http://www.uwv.nl naar de premieopbouw voor uw bedrijf.

Tip. Pak de begeleiding van een tijdelijke medewerker net zo serieus aan als de begeleiding van een vaste medewerker. Immers, als het UWV later vaststelt dat u bij het begin van de ziekteperiode niet correct heeft gehandeld, kan u dit op een boete komen te staan. Deze boete kan bestaan uit het alsnog moeten nemen en uitvoeren van die re-integratiemaatregelen.

Tip. Schakel op tijd de juiste mensen in, vraag een deskundigenoordeel bij het UWV. Probeer snel duidelijk te hebben of een zieke medewerker nog kan re-integreren in zijn eigen werk of dat dit beter ergens anders kan. Investeren nú betekent veel kosten besparen later.

Pak de begeleiding van een tijdelijke medewerker serieus aan. Als hij ziek uit dienst gaat, kan u dat later veel geld gaan kosten. Als het UWV later vaststelt dat u dit niet goed heeft gedaan, kan u dit een boete opleveren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01