VAN HOREN ZEGGEN - 19.02.2008

Hoe zorgt u dat de cao geldt?

Als een cao algemeen bindend is verklaard, moet u deze cao toepassen. Maar hoe werkt het als de cao niet algemeen bindend is en u geen lid bent van een werkgeversorganisatie? Hoe zorgt u dan dat toch de cao geldt?

Wat zegt de wet?

Als de cao voor de horeca algemeen bindend is verklaard, moet u deze cao toepassen. Als de cao niet algemeen bindend is verklaard, moet u de cao alleen toepassen als u aangesloten bent bij de werkgeversorganisatie die de cao afsloot, of als uw medewerker lid is van die betreffende vakbond.

Als u geen lid bent. Stel, u bent geen lid en uw werknemer ook niet. Als u de cao tóch wilt toepassen, kunt u dat afspreken in het arbeidscontract. Let op 1. Als de cao nadelig afwijkt van de ‘normale’ wet en dit nadelig is voor uw werknemer, moet u hem daar wel op wijzen.

Let op 2. De NHG-cao (Nederlands Horecagilde) mag alleen worden toegepast door haar leden. Die kunt u dus niet van toepassing verklaren.

Wat speelde in de praktijk?

Roel, afwashulp in restaurant Mes en Vork, wordt op staande voet ontslagen. Roel vecht het ontslag aan en eist doorbetaling van zijn loon. Mes en Vork vindt dat het dienstverband sowieso is geëindigd omdat de termijn van het tijdelijke arbeidscontract is afgelopen. Roel heeft immers een tijdelijk contract gehad dat inmiddels drie keer is verlengd. Hij was dus bezig aan zijn vierde contract.

Vierde contract is vast. Volgens de wet wordt een vierde contract automatisch omgezet in een vast contract. De KHN-cao bepaalt echter dat pas na zes tijdelijke contracten een vast dienstverband ontstaat. Deze afwijking van de wet is natuurlijk niet in het voordeel van de medewerker. Mes en Vork vindt dat de KHN-cao van toepassing is op het arbeidscontract, omdat dit in het contract is afgesproken. Mes en Vork vindt dus dat er géén vast contract is tussen hen en Roel.

Gebonden? Uw werknemer is geen vakbondslid maar heeft wel ingestemd met de toepassing van de cao. De vraag is of hij gebonden is aan de horeca-cao waarin een voor hem ongunstige afwijking van de wet is opgenomen.

Kantonrechter beslist

De kantonrechter in Utrecht oordeelde in deze zaak dat het beroep van Mes en Vork op deze cao-bepaling niet redelijk was. De rechter wees het beroep van Mes en Vork op de cao-bepaling dan ook af en gaf daarvoor de volgende redenen.

Onduidelijke tekst. Zijn onderbouwing voor de afwijzing is dat de afspraak over toepassing van de cao niet helder is geformuleerd.

Niets gezegd. Ook heeft Mes en Vork niets gezegd over de gevolgen van de bepalingen in de cao, waarin voor Roel op een ongunstige manier van de wet wordt afgeweken (namelijk dat volgens de KHN-cao meer bepaalde tijdscontracten mogelijk zijn dan de wet regelt).

Veranderingen melden. Daar komt nog bij dat de cao is veranderd nádat Roel bij Mes en Vork kwam werken en zijn arbeidscontract tekende. Mes en Vork had de afwijkende cao-bepaling door Roel moeten laten accorderen of herbevestigen.

Dat valt tegen. De rechter beslist dat Roel tóch een vast arbeidscontract heeft en Mes en Vork zijn loon moet doorbetalen. Dat is dus vervelend.

Zo kunt u dat voorkomen

Tip. Als u de cao wilt toepassen zonder lid te zijn van KHN, neem dit dan op in het arbeidscontract en bespreek dit met uw medewerker en geef ook aan waar dat nadeliger voor hem kan uitpakken.

Tip. Als de cao verandert, laat uw werknemer dan opnieuw tekenen voor de toepassing van de cao.

Als u de cao horeca wilt toepassen zonder lid te zijn van KHN, neem dit dan op in het arbeidscontract en wijs uw werknemer op (eventuele nadelige) gevolgen. Laat hem opnieuw tekenen als er een nieuwe cao komt!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01