Audacity versus Wavosaur
Van de audiobewerkingstool Audacity is er een nieuwe versie beschikbaar. Is die de moeite waard en zijn er eigenlijk wel volwaardige concurrenten?
1. Overvloed. Audiobewerkingstools zijn rijkelijk aanwezig op internet. Denk maar aan MP3 DirectCut (http://www.mpesch3.de), AudioBlast (http://www.snapfiles.com/get/audioblast.html) of SoundEdit Pro (http://www.rmbsoft.com/sep.asp). Die kunnen echter niet tippen aan Audacity (http://audacity.sourceforge.net), zeker niet nu er een nieuwe versie 1.3.4 van deze gratis tool beschikbaar is. Dat is wel een niet 100% stabiele bètaversie, maar hij is toch zeker het proberen waard. Tip. U kunt die installeren naast de stabiele 1.2.6-versie (gewoon in een andere folder plaatsen).
2. Wat kan Audacity? Met Audacity kunt u muziek opnemen en afspelen, bewerken en importeren en exporteren. Deze tool ondersteunt o.a. wav, aiff en Ogg Vorbis. Als u ook met mp3’s wilt werken, moet u wel eerst de Lame MP3 Encoder installeren (u vindt de url op de site). Vooral de bewerkingsmogelijkheden zijn ruim: knippen, kopiëren, plakken, splitsen, samenvoegen, werken met meerdere sporen, … Extra effecten toevoegen kan ook: echo’s en delays, filters, compressie, in- en uitfaden, bass boost, ruisonderdrukking, normaliseren, tempo- of toonhoogtewijzigingen, enz. U kunt zelfs externe effecten importeren (zie http://audacity.sourceforge.net/download/plugins), zoals de bijna onbeperkte zgn. VST-effecten, maar ook hiervoor moet u eerst een aparte VST Enabler installeren. Ter info: ook de opnamemogelijkheden zijn uitgebreid in de nieuwste versie van Audacity. Er is nu ook een batch-mogelijkheid om meerdere audiobestanden in één keer te bewerken.
3. Is Wavosaur beter? Steeds vaker duikt echter de naam Wavosaur (http://www.wavosaur.com - gratis) op. Ook hiermee kunt u uitgebreid audiobestanden bewerken en opnemen. Wavosaur is stukken kleiner (190 KB gezipt vs. 2,9 MB bij Audacity) zonder in te boeten op mogelijkheden en kwaliteit voor de modale gebruiker. Bovendien hoeven er geen extra’s geïnstalleerd te worden zoals bij Audacity (dus geen aparte plug-ins voor het werken met mp3’s of met VST-effecten). Ook de batchmogelijkheden vinden wij duidelijker dan bij Audacity. Wavosaur weet bovendien dat het gebruik van de spatiebalk voor play- en stopinstructies belangrijk is voor de muziekliefhebber, net zoals de mogelijkheid om een stukje muziek te laten herhalen (‘loopen’) in play-mode en het automatiseren van effecten. Audacity heeft dit zelfs nog niet in de nieuwste versie. Ook dit nog: Wavosaur kan overweg met meer audioformaten dan Audacity.
4. Of toch Audacity? Audacity kan dan weer exporteren naar méér formaten dan Wavosaur. Daarnaast is het aanbod aan ingebouwde effecten veel groter en voor het werken met meerdere audiosporen is Audacity duidelijk beter. Bovendien draait dit programma op Mac en Linux, terwijl Wavosaur alleen in een Windows-omgeving werkt. Van Wavosaur is er alleen een Engels- of een Franstalige interface beschikbaar. Audacity vindt u ook in het Nederlands. Schrijf Audacity dus niet zomaar af, maar overweeg zeker het erg compacte Wavosaur als aanvulling of alternatief.