BANK - 11.01.2008

Volop kansen in opkomende markten

De belegger die afgelopen jaren heeft belegd in opkomende landen zoals China, India, Rusland en Brazilië is ruimschoots beloond. Waarom zijn de vooruitzichten zo positief en hoe kunt u daar op een eenvoudige manier van profiteren?

Ondanks de torenhoge rendementen van de af­­gelopen vier jaar zijn er genoeg redenen om ook de komende jaren uw belang in opkomende economieën aan te houden, ook al kan dit gepaard gaan met de nodige koersfluctuaties.

Waarom rooskleurige vooruitzichten?

Kort gezegd zijn er een drietal redenen om ook de toekomst van de opkomende landen rooskleurig tegemoet te zien:

• de economische groei;

• de winstgroei bij de bedrijven;

• de demografische ontwikkelingen.

Economische groei.De groeicijfers in deze ­landen zijn vele malen hoger dan de bekende wester­se landen. Bedroeg de groei in de Verenigde Staten de afgelopen vijf jaar een keurige 3%, China liet met een kleine 10% op jaar­basis het dubbele zien. Niet alleen bekende landen als China kennen ongekende groeicijfers, ook ­minder bekende op­­komende landen zoals Letland en Venezuela kennen groeicijfers die boven de 10% liggen.

Winstgroei bedrijven. De winsten van be­drijven in opkomende landen laten vergelijkbare cijfers zien. De verwachting is dat dit nog enige tijd zal aanhouden. De hoge jaarlijkse winstgroei zorgt ervoor dat de waardering van aandelen in op­­komende markten nog steeds aantrekkelijk is in vergelijking met de ontwikkelde landen. Realiteit is wel dat het verschil in waardering de laatste jaren kleiner is geworden.

Demografische ontwikkeling. Niet alleen is het aantal mensen in opkomende landen veel ­groter, ook de samenstelling van de bevolking verschilt wezenlijk. Hebben we in de westerse landen steeds meer te maken met een vergrijzing van de bevolking; in de opkomende landen is het tegenovergestelde het geval. In landen als Turkije en Indonesië bestaat meer dan de helft van de be­­volking uit mensen met een leeftijd jonger dan 30 jaar. Het moge duidelijk zijn dat een tekort aan arbeidskrachten in deze landen een onbekend fenomeen is.

Beleggingsfondsen

Het aanbod van beleggingsfondsen die zich richten op emerging markets neemt razend snel toe. Laat u echter niet verleiden tot een specifiek ­landen- of themafonds, u stapelt dan immers risico op risico. Verstandiger is om een breed gespreid fonds te kopen dat is vertegenwoordigd in verschillende regio’s of landen. Kijk eens naar het Robeco Emerging Markets fund of het Opkomende Landen Fonds van de Postbank. Wilt u een product dat exact het gemiddelde volgt, dan is de Ishare Emerging Markets een ideale oplossing. Al deze fondsen zijn in Amsterdam genoteerd en ­eenvoudig te verhandelen.

Hoeveel?

De bijdrage aan de wereldwijde economische groei van de opkomende landen neemt toe. Bedroeg de weging in de wereldwijde MSCI aandelenindex een aantal jaren geleden nog maar enkele procenten, nu is het belang opgelopen tot ruim 10%. Dit getal mag u dan ook als ondergrens aanhouden in uw portefeuille. Indien u de risico’s kunt dragen, is een hogere weging met het oog op de toekomst absoluut aan te raden.

Houd er wel rekening mee dat de koersontwikkeling gepaard zal gaan met pieken en dalen. Een belegging via een breed ge­­spreid beleggingsfonds zal u enige houvast geven.

Met het oog op de toekomst mogen opkomende landen niet ontbreken in uw portefeuille. Van uw aandelenportefeuille mag minimaal 10% in deze categorie zijn belegd. Beleg bij voorkeur via een breed gespreid beleggingsfonds.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01