Verklaring geen privégebruik auto?
Verwarring alom: moet uw werknemer die een ‘verklaring geen privégebruik auto’ heeft, deze voor 2008 opnieuw aanvragen? Of blijft de verklaring geldig?
Heeft u werknemers die privé minder dan 500 kilometer per kalenderjaar rijden met hun auto van de zaak? Zoals u weet; kunnen deze werknemers een ‘verklaring geen privégebruik auto van de zaak’ aanvragen bij de Belastingdienst. Door deze verklaring hoeft u géén bijtelling te rekenen voor de auto van de zaak. Sommige vakbladen meldden dat deze verklaring maar een jaar geldig zou zijn. Klopt dat?
Geldigheid is voor onbepaalde tijd! Uw werknemer moet de verklaring ‘geen privégebruik auto van de zaak’ zelf aanvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst (Oost/Coördinatiepunt privégebruik auto) is belast met de behandeling van deze verklaringen. De werknemer kan het formulier downloaden van de website van de Belastingdienst. De verklaring is geldig op het moment van afgifte en heeft een geldigheid voor onbepaalde tijd. Uw werknemer ontvangt hierover ieder jaar een brief van de Belastingdienst.
Daar moet je zélf op letten! Uw werknemer moet zélf nagaan of er iets is gewijzigd. Als de situatie niet gewijzigd is, hoeft uw werknemer niets te doen. Heeft uw werknemer in een jaar tóch meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden gereden, dan moet hij een wijzigingsformulier invullen. Hij moet dit aan u als werkgever doorgeven!
Wie moet boeten? Als achteraf blijkt dat uw werknemer de verklaring ten onrechte heeft aangevraagd, bent u als werkgever gevrijwaard voor eventuele naheffingen. In dat geval zal de Belastingdienst bij uw werknemer de verschuldigde loonbelasting en premies over de al verstreken loontijdvakken naheffen. Tip. U bent in zo’n geval niet verplicht om de nageheven inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) aan uw werknemer te vergoeden.
Let op. Mocht u ervan op de hoogte zijn dat uw werknemer de verklaring ten onrechte heeft gekregen, zal de Belastingdienst de naheffingsaanslagen wél bij u opleggen. Dit zal echter alleen in zeer uitzonderlijke gevallen gebeuren.