Hallo, ik zit met een technisch vraagje…
‘Expertdiensten’ zoals Experts Exchange helpen u bij computerproblemen. Sinds kort is er een nieuwkomer op de markt: SupportSpace. Is die interessant?
1. SupportSpace (http://www.supportspace.com) is een nieuw initiatief waar u terechtkunt voor al uw technische vragen over computers en elektronische gadgets. Handig dus als u worstelt met een html-code, een macro in Excel, uw iPod, het branden van uw filmpjes op dvd, de installatie van een printer, … Om van deze Engelstalige dienst gebruik te kunnen maken, moet u zich eerst registreren. Als u een concreet probleem heeft, typt u de naam van het betreffende product in in het zoekvenstertje. U krijgt dan een lijst te zien van experts die hiermee vertrouwd zijn en die naar verluidt zorgvuldig gescreend worden door SupportSpace. Een groen icoontje geeft aan dat ze beschikbaar zijn.
Let op! Het gaat om een Amerikaanse dienst, dus u maakt het meeste kans in de namiddag. U kiest er een expert uit (via de Connect Now-knop) en met behulp van een chatvenster kunt u met hem communiceren. U kunt hem zelfs tijdelijk toestemming geven om uw computer op afstand ‘over te nemen’. Per oplossing voor een probleem betaalt u wel $ 24,95 (‘no cure, no pay’), behalve de eerste keer: dan is het gratis. Een keertje uitproberen kan dus in ieder geval geen kwaad.
2. Experts Exchange (http://www.experts-exchange.com) herbergt allereerst een enorme databank met maar liefst 2 miljoen eerder aangebrachte oplossingen voor computervragen. Wellicht vindt u hier dus al een antwoord op uw technische vraag. Daarnaast kunt u hier ook uw probleem voorleggen aan een expert - niet in een ‘live’-chatsessie, maar wel gratis. Het is soms wel even zoeken naar de juiste categorie om uw vraag in te posten. Wij kregen een antwoord (over een probleem met een printerdriver in Vista) binnen de 2 uur, maar Protonic (http://www.protonic.com) was bij onze tests zelfs nóg sneller. Onder het motto ‘Don’t pay for expensive technical support’ kregen we al een bruikbare oplossing in minder dan een halfuur. Protonic - al langer onze favoriet - blijft dus een topper voor gratis hulp.
3. Forums. U kunt daarnaast ook een kijkje nemen in publieke technische forums. Zo is er bv. Cyber Tech Help (http://www.cybertechhelp.com/forums/). Hier kunt u in de diverse categorieën zoeken naar oplossingen voor eerder aangebrachte problemen - dat zijn er intussen al zo’n 160.000. Als u toch zelf een vraag wilt posten, dan moet u zich gratis registreren. Met bijna 100.000 gebruikers hoeft u zelden lang te wachten op feedback, maar bij Tech Support Guy (http://forums.techguy.org) is de kans op succes nog groter. Hier hebben 330.000 gebruikers al oplossingen voor 615.000 problemen verzameld. Ook hier zoekt u zonder registratie, maar door het grote aanbod is dat niet altijd makkelijk. Bovendien zijn de categorieën hier iets minder uitgebreid en gedetailleerd dan bij Cyber Tech Help.
Zoekt u Nederlandstalige alternatieven, probeer dan sites zoals Oplossing.be (http://www.oplossing.be), PC Help Forum (http://www.pchelpforum.nl) en Helpmij.nl (http://www.helpmij.nl).