SOFTWARE - 06.12.2007

Video zonder zorgen

U wilt een video bekijken die u van het internet streamt of gedownload heeft, maar uw mediaspeler weigert om de clip (correct) weer te geven. Wat doet u?

Windows Media Player staat op elke Windows-pc zodat de meeste gebruikers hem ook als stan­daardmediaspeler gebruiken. De meest recente versie (11) is wel gebruiksvriendelijker geworden, maar bevat nog altijd heel wat opties waar veel ge­­bruikers geen behoefte aan hebben. Bovendien kan de speler niet overweg met een aantal populaire mediaformaten, waaronder RealMedia, recentere versies van QuickTime en mp4. Voor andere formaten moet u dan weer eerst bijkomende ‘codecs’ downloaden. Waarom zou u dus niet gratis een andere speler installeren die wél probleemloos overweg kan met de beoogde mediaformaten?

Specifieke spelers

QuickTime. Heeft u vooral QuickTime-filmpjes op het oog? Dan is QuickTime Alternative (http://free-codecs.com/download/QuickTime_Alternative.htm) een lichtvoetig alternatief voor het ‘zware’ QuickTime 7. U kunt eventueel ook de meegeleverde speler Media Player Classic instal­leren. Die biedt onder meer ondersteuning voor dvd en mpeg-2. Wilt u alleen QuickTime-filmpjes in webpagina’s bekijken, dan volstaat het nog lichtere QT Lite (http://www.free-codecs.com/download/QT_Lite.htm).

RealMedia. Het gelijkaardige Real Alternative (http://www.free-codecs.com/download/Real_Alternative.htm) bespaart u een download van de zware en erg opdringerige RealPlayer, de stan­daardspeler voor RealMedia. Ook hier kunt u Media Player Classic mee installeren.

Flash-video. Door videosites zoals YouTube is het Flash-videoformaat erg populair en inmiddels bestaan er heel wat tools om zulke clips ook te downloaden. Een slanke en gratis speler die deze flv-bestanden perfect afspeelt, is Sothink FLV Player (http://www.sothinkmedia.com/flv-player).

‘Alleskunners’

Bekijkt u vaak videoclips van uiteenlopende formaten, dan bent u beter af met een ‘alom­vattende’ mediaspeler. Twee populaire, gratis spelers komen dan in aanmerking: VLC Media Player en GOM Player, die allebei over een in­gebouwd codec-systeem beschikken, wat bij­komende downloads in principe overbodig maakt.

VLC Media Player (http://www.videolan.org) draait op diverse platformen (voor Vista: zie ook http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/using-vlc-player-under-vista). De grootste charme ligt in de eenvoud, het zuinig omspringen met systeembronnen en het feit dat alle belangrijke video- (en audio)decoders ingebouwd zijn, met Real Video als belangrijkste uitzondering. Het pro­gramma ondersteunt ook diverse streaming- en ondertitelingsformaten. Ondanks de erg een­vou­dige bediening zijn er ook geavanceerde moge­lijk­heden. Zo geeft de optie Extended GUI u toe­gang tot allerlei instellingen en een equalizer. We ont­dekten wel een paar probleempjes met deze media­speler. Zo bleek het niet (goed) mogelijk om terug of vooruit te spoelen in een Flash-video.

GOM Player (http://www.gomplayer.com - voor Windows) biedt ook een eenvoudige interface en ondersteuning voor alle belangrijke videoformaten. Hij springt iets minder zuinig om met systeem­bronnen: gemiddeld ± 30 MB geheugengebruik versus 9 MB bij VLC Media Player. Naar een andere locatie in een Flash-video gaan, bleek hier geen probleem. Wel kregen we in deze speler geen ondertiteling te zien (in srt-formaat). De GOM Player weet verminkte en onvolledige avi-bestanden vaak toch nog af te spelen.

Botst u op de beperkingen van uw mediaspeler, installeer dan gratis een specifieke speler (voor QuickTime of RealMedia) of een ‘alleskunner’ zoals VLC Media Player of GOM Player (die aan elkaar gewaagd zijn).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01