Een keurige fooi voor goede service!
Ook uw personeel krijgt met enige regelmaat fooien. De Hoge Raad geeft in een recente uitspraak duidelijkheid over hoe die fooien nu belastingtechnisch gewaardeerd moeten worden. En welk (cao-)loon is dan het uitgangspunt?
Fooien en fiscus. Hoe zat het ook alweer? De basisregel in de loonbelasting is dat u over al hetgeen dat uit een dienstbetrekking wordt genoten belasting moet betalen. Twee situaties:
1: Rekening gehouden met fooien, of …
Als u aan uw personeel fooien geeft of als u op de hoogte bent dat het personeel deze ontvangt, dient u de fooi in de loonheffing mee te nemen voor inhouding en afdracht. Als u met de loonvaststelling reeds rekening houdt met fooien, dienen de fooien sowieso in de loonheffing te worden betrokken tot het genoemde bedrag.
2: GĂ©Ă©n rekening gehouden met fooi
U hoeft géén rekening te houden met fooien als u niet weet hoeveel fooi uw personeel ontvangt, u de gasten niet aanmoedigt fooien te geven en u géén rekening heeft gehouden met fooien bij het vaststellen van het salaris. Let op. Dan moet uw werknemer de fooi zelf in zijn aangifte inkomstenbelasting zonder voorheffing aangeven.
Horecapersoneel aanvullend nog dit …
Voor het horecapersoneel bestaan extra speciale regels, aangezien het bijna een onmogelijke taak is om alle fooien bij te houden.
Let op. Voor zover het ontvangen loon lager is dan het geldende cao-loon, wordt het verschil geacht te zijn ontvangen als fooi. Hierdoor dient u toch over een bedrag ter grootte van het geldende cao-loon loonheffingen in te houden.
Als u in overeenstemming met uw werknemer het bedrag aan fooien hoger schat, dan dient in de aangifte loonheffingen het hogere geschatte bedrag te worden opgenomen.
Uw werknemer dient uiteraard het werkelijke fooienbedrag in zijn aangifte inkomstenbelasting op te geven. Dit mag hij verminderen met het bedrag dat al tot het loon is gerekend.
De hoogste rechter aan het woord …
De hoogste rechter (LJN: AU6910 en AU6911) heeft zich over een paar zaken gebogen. De belangrijkste zaken voor u op een rij:
1. Voor de waardering van de fooien van horecapersoneel, moet u aansluiten bij de cao van koninklijk Horeca Nederland. Let op. Het is niet van belang of u al dan niet gebonden bent aan deze cao. Zelfs als u lid bent van het Nederlandse Horecagilde, moet u voor de toepassing van de loonbelasting en de premieheffing het loon volgens de KHN-cao volgen! Ook is niet van belang of de horeca-cao algemeen verbindend is verklaard.
2. De regel dat, voor zover het salaris lager is dan het salaris volgens de horeca-cao, de werknemer geacht wordt fooien te hebben ontvangen, geldt niet alleen voor bedienend personeel maar ook voor anderen (kok, etc.).
3. Ook als een nettoloon is afgesproken moet dit eerst worden omgerekend naar een brutoloon. Dit brutoloon is uitgangspunt voor de beoordeling of minimaal het cao-loon is uitbetaald.
Tip. Vooral de onder 3. genoemde regel is van belang. Stel dat bij bepaalde werknemers het anoniementarief van 52% van toepassing is, omdat deze werknemers niet juist geĂŻndentificeerd zijn, wat dan? U mag dan uitgaan van het brutoloon volgens anoniementarief bij het berekenen van het verschil tussen cao-loon en feitelijk salaris. De fooien die u in aanmerking moet nemen, zullen daardoor mogelijk lager zijn of ontbreken!