Dat moet echt anders
De tijd gaat snel en niets blijft bij het oude, ook niet binnen uw bedrijf. Het is dan ook niet zo raar als u af en toe iets wilt veranderen in de arbeidsvoorwaarden. Waar moet u dan op letten en hoe pakt u dat handig aan?
Stand van zaken
Kantonrechters moeten vaak hun mening geven over de geldigheid van wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden. Zij oordelen dat een contractuele relatie alleen maar kan worden gewijzigd met instemming van werkgever Ă©n medewerker. Als werkgever heeft u in principe dan ook niet de bevoegdheid om de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. Wel moet een medewerker op bepaalde voorstellen van de werkgever in het algemeen positief ingaan.
Hoe pakt u dat aan
Effe checken. Kijk in uw cao of de wijziging die u wilt, ook mag. Wijzigingen in strijd met uw cao zijn immer nietig. Maar soms staat een cao (eenzijdige) wijzigingen tijdelijk wel toe. Haal ook altijd de arbeidsovereenkomst(en) van uw medewerker(s) erbij om zo zicht te hebben op de gemaakte afspraken.
Redelijkheid en billijkheid. Eenredelijke en billijke wijziging is mogelijk als u zich maar kunt beroepen op een eenzijdig wijzigingsbeding, onvoorziene omstandigheden of op goed werkgever- en werknemerschap.
Bijvoorbeeld: u wilt het rooster of de diensten van een medewerker eenzijdig wijzigen. Uit de rechtspraak blijkt dat dit mag als de werkgever zijn medewerker hierover ruim vooraf heeft geĂŻnformeerd.
Kortom, de werkgever moet zorgvuldig handelen. De werkgever is immers verantwoordelijk voor de werkgelegenheid van zijn medewerker en de medewerker moet ingaan op redelijke en billijke voorstellen van de kant van de werkgever.
Werken op andere locatie. In de arbeidsovereenkomst moet u vastleggen op welke locatie uw medewerker gaat werken. Tip. Maak dit altijd zo ruim mogelijk, dus benoem een regio of spreek af dat de medewerker in moet stemmen met tewerkstelling op een andere locatie, bijv. wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Zo voorkomt u deze discussie al bij indiensttreding.
Roosterwijziging. U mag het rooster of de werktijden van uw medewerker alleen wijzigen na een zorgvuldige afweging van alle belangen. Dit principe wordt regelmatig bevestigd in de rechtspraak. Tip. Geef bij een roosterwijziging duidelijk weer wat uw belangen zijn en zet die af tegen de belangen van uw medewerker, bijv. in verband met kinderopvang.
Zoek instemming van uw medewerkers. Als uw medewerker instemt met een wijziging van zijn arbeidsvoorwaarden, is er natuurlijk geen probleem. Let op. Als het om meerdere medewerkers gaat, let dan op het gelijkheidsbeginsel. Immers, gelijke monniken, gelijke kappen. De wijzigingen moeten ondubbelzinnig en duidelijk zijn.
Tip. Laat elke medewerker tekenen voor akkoord. Een mondelinge mededeling is niet voldoende. Tip. Als u zwaarwegende organisatorische of economische belangen heeft, kunt u de wijziging toch doorvoeren. Daarvoor is het volgende noodzakelijk:
• uw belang als werkgever weegt zwaarder dan het belang van uw medewerker;
• u handelt daarbij zorgvuldig en heeft alles schriftelijk vastgelegd.
Tot slot. Neem altijd in elke arbeidsovereenkomst de bepaling op dat u als werkgever het recht heeft om eenzijdig in alle redelijkheid de arbeidsvoorwaarden te wijzigen.