Wat is de duur van de opzegtermijn?
Regelmatig leggen lezers ons de vraag voor: hoe lang is de opzegtermijn voor deze medewerker? Door alle verschillende regelingen is dit knap lastig. Wij zetten dit helder voor u op een rijtje.
Dat lijkt simpel: er zijn twee ‘hoofdstromen’ te onderscheiden. Als u moet bepalen wat de opzegtermijn van uw medewerker is, moet u met het volgende rekening houden.
De wettelijke regeling
Wanneer begint de opzegtermijn? De wet bepaalt dat opzegging tegen het einde van de maand moet gebeuren. Dat betekent dat de opzegtermijn de volgende kalendermaand begint, ook al is er aan het begin van de maand opgezegd.
Regels voor de werkgever. Als werkgever moet u de volgende opzegtermijn in acht nemen:
• 1 maand als de medewerker korter dan 5 jaar in dienst is geweest;
• 2 maanden, als de medewerker langer dan 5 jaar en korter dan 10 jaar bij u heeft gewerkt;
• 3 maanden bij een dienstverband van langer dan 10 jaar en korter dan 15 jaar;
• 4 maanden bij een dienstverband langer dan 15 jaar.
Opzegtermijn voor de medewerker. De werknemer moet een opzegtermijn in acht nemen van 1 kalendermaand. Het maakt niet uit hoe lang de medewerker bij de werkgever werkt.
Langer mag ook. U mag met uw werknemer ook een opzegtermijn afspreken die langer is dan de wettelijke termijn. Houd daarbij rekening met het volgende:
• de opzegtermijn mag voor de medewerker niet langer dan 6 maanden zijn, EN
• de opzegtermijn voor de werkgever mag niet korter zijn dan het dubbele van de opzegtermijn van de medewerker.
Als u dus met uw medewerker een opzegtermijn van 4 maanden afspreekt, moet de opzegtermijn die voor u als werkgever geldt, minimaal 8 maanden zijn.
Let op. Als u vergeet deze dubbele opzegtermijn voor de werkgever af te spreken, is de (verlengde) opzegtermijn niet geldig. In dat geval geldt de ‘gewone’ wettelijke opzegtermijn.
Zo past de rechter dat toe. Onlangs hebben twee rechters uitspraak gedaan over opzegtermijnen. Het Hof Den Haag besliste dat, als u vergeet de opzegtermijn voor de werkgever af te spreken, de dubbele opzegtermijn voor u als werkgever geldt (LJN: AX6299).
De kantonrechter in Groningen besliste over een andere veel voorkomende situatie. Hierbij was zowel voor werknemer als voor werkgever eenzelfde opzegtermijn opgenomen. De kantonrechter stelde vast dat dit in strijd met de wet is en om die reden geldt gewoon de wettelijke opzegtermijn (LJN: BA6743).
Is er een cao van toepassing?
In een cao mag van deze wettelijke regels worden afgeweken. Als er in uw bedrijf een cao van toepassing is, geldt de opzegtermijn die is opgenomen in deze cao.
Kan ik korting krijgen?
Ontslagvergunning CWI. Als u een ontslagvergunning (officieel: toestemming de arbeidsovereenkomst te mogen opzeggen) van het CWI heeft, mag u 1 maand van de opzegtermijn aftrekken. Let op. Er moet altijd een opzegtermijn van 1 maand overblijven.