WONINGHUUR - 23.11.2007

Uw huurder gaat samenwonen of trouwen

Het is niet anders: als uw huurder gaat trouwen of samenwonen, wordt u tegen uw zin met een nieuwe huurder geconfronteerd. Een huurder die u niet zelf heeft uitgezocht. Wat kunt u doen als u daar niets voor voelt?

Kaarsjes op de taart

U krijgt er zomaar een huurder bij. Als uw huurder gaat trouwen, ontstaat op grond van artikel 7:266 BW van rechtswege een medehuurderschap. Dit houdt in dat de echtgenoot ook huurder wordt en dezelfde rechten en verplichtingen heeft als de oorspronkelijke huurder.

Let op. Niet alleen de echtgenoot maar ook de geregistreerd partner heeft deze rechten.

Voor zolang het duurt. Diegene die medehuurder wordt door een huwelijk of geregistreerd partnerschap, blijft alleen medehuurder zolang de echtgenoot of geregistreerd partner het hoofdverblijf in de huurwoning heeft.

Promotie maken. Als de hoofdhuurder de huur beëindigt, wordt de medehuurder hoofdhuurder. Tip. Als u de huurovereenkomst opzegt,stuurdan ook een opzeggingsbrief naar de echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder.

En als ze gaan samenwonen?

Volgens de wet. In dat geval geldt artikel 7:267 BW, waaruit volgt dat een partner van de huurder niet zomaar medehuurder wordt. Erger nog, als in de huurovereenkomst staat vermeld dat onderhuur of ingebruikneming door een derde niet is toegestaan en de huurder toch een partner in de huurwoning laat wonen, pleegt de huurder wanprestatie. Als verhuurder kunt u dan vorderen dat de partner moet vertrekken. U kunt zelfs de huurovereenkomst door de rechter laten ontbinden.

Twee jaar is scheepsrecht. Als uw huurder twee jaar heeft samengewoond en hij kan aantonen dat hij met de ander een duurzame gemeenschappelijke huishouding voert, kan hij een verzoek tot medehuur bij de rechter indienen. Dit wordt vaak toegewezen.

Let op. Dit kan onder omstandigheden ook worden toegewezen bij ouder-kind- of broer-zusrelatie. Misbruik ligt hier op de loer.

Tip 1. Wees als verhuurder alert als u hoort dat uw huurder ineens samenwoont.

Tip 2. Als de medehuurder niet gewenst is,onderneem dan in de eerste twee jaar de nodige stappen om de samenwoning tegen te gaan. Zo voorkomt u dat na die twee jaar een verzoek tot medehuur wordt gedaan. Meld de huurder eerst schrijftelijk dat hij in strijd met de huurovereenkomst handelt. Geef daarbij aan dat u de huur zult opzeggen of de huurovereenkomst zult ontbinden als de samenwoning niet eindigt.

Als de ongewilde bewoner niet vertrekt, kunt u dit vertrek of het einde van de huurovereenkomst vorderen bij de rechter.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Indien u als verhuurder geen bezwaren heeft tegen de nieuwe medehuurder, kan het zelfs in uw voordeel zijn dat u er een huurder bij krijgt. U heeft dan twee partijen om de huurpenningen op te verhalen en zo verkrijgt u meer zekerheid tot betaling.

Scheiden doet lijden

Met lege handen. Als uw huurders gaan scheiden, kunt u niet veel doen. Beide huurders hebben het recht afzonderlijk de huurovereenkomst op te zeggen waardoor er Ă©Ă©n huurder overblijft. Ook kan - ingeval de twee huurders strijden om de vraag wie in de woning mag blijven - de rechter bepalen welke huurder in de woning blijft en welke huurder moet vertrekken. U kunt daar als verhuurder niets aan veranderen.

Houd goed in de gaten of de huurder gaat samenwonen en er dus iemand in de woning trekt. Onderneem dan binnen twee jaar actie en voorkom dat de huurder een verzoek om medehuurderschap bij de rechter kan doen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01