Schadevergoeding of onbelast loon?
Stel, u begaat een misstap in een sollicitatieprocedure. Heel vervelend, daarom betaalt u een schadevergoeding. Goed geregeld dus of toch niet? En wat met een schadevergoeding die uw eigen werknemer ontvangt?
Het kwam uit een goed hart. De uitspraak van de rechtbank in Breda (LJN: BA7879) betreft een werkgever die in een vergevorderd stadium van de sollicitatieprocedure met X alsnog besloot af te zien van het in dienst nemen van X. Aanleiding hiervoor was een medische aanstellingskeuring. Deze keuring bleek achteraf onrechtmatig te zijn geweest. De werkgever heeft X daarom een bedrag van € 15.000,- bruto betaald met inhouding van loonheffing (loonbelasting en premie volksverzekeringen).
X heeft tegen deze inhouding door de werkgever bezwaar gemaakt bij de Belastingdienst. De belastinginspecteur is van oordeel dat de inhouding van loonheffing terecht heeft plaatsgevonden. Wat vindt de rechter?
Het oordeel van de rechtbank
In beroep oordeelt de rechtbank dat uitgangspunt is dat een betaling aan een beoogde werknemer in principe aangemerkt wordt als een vergoeding ter vervanging van gemist loon. Een dergelijke vergoeding is géén loon voor de loonheffing maar wél voor de inkomstenbelasting (IB). Er was wel belast inkomen (namelijk loon), maar omdat er geen werkgever (inhoudingsplichtige) aangewezen kon worden, vindt belastingheffing plaats via de IB. De belastinginspecteur werd dus teruggefloten. De werkgever had géén loonheffing hoeven in te houden op de vergoeding aan X.
Wel inkomstenbelasting dus? Als er sprake is van een vergoeding voor gemist loon, moet er inkomstenbelasting betaald worden. Kan X daarentegen aantonen dat de vergoeding een schadevergoeding is voor bijvoorbeeld een onrechtmatige behandeling, dan zal er ook géén inkomstenbelasting verschuldigd zijn.
En wat betekent dit voor u?
Als u aan iemand met wie géén arbeidsovereenkomst tot stand komt een vergoeding betaalt wegens gemist loon, dan hoeft u géén loonheffing in te houden. Let op. De sollicitant moet dan wel inkomstenbelasting betalen.
Komt er wel een dienstbetrekking tot stand dan moet u op een dergelijke vergoeding wel gewoon loonheffing inhouden.
Schadevergoeding of niet? Heeft de vergoeding het karakter van een schadevergoeding, bijvoorbeeld voor aantasting in eer en goede naam of vergoeding van andere schade dan gemist of te missen loon, dan blijft de vergoeding onbelast voor de loon- en inkomstenbelasting. Tip. Zet bij een schadevergoeding duidelijk op papier voor welke schade de vergoeding bedoeld is.
Bijvoorbeeld: schadevergoeding wegens aantasting van eer en goede naam of schadevergoeding voor een fiets die tijdens werktijd beschadigd raakt. Let op. Er moeten ook achterliggende stukken zijn waaruit blijkt dat deze vergoeding gerechtvaardigd is. Zo voorkomt u fiscaal gedoe.
Andere vergoedingen na ‘vergissing’?
Als u aan de sollicitant de reguliere sollicitatiekosten, zoals portokosten en reiskosten wilt vergoeden, dan mag dit onbelast. Tip. Ook de kosten van bijvoorbeeld arbeidsbemiddeling mogen onbelast vergoed worden. Let op. Bedragen die u betaalt zoals een sollicitatie- of eindbonus zijn daarentegen weer wel belast voor de loonheffingen (bij een werknemer) of inkomstenbelasting (als de sollicitant niet in dienst treedt). Zorg er dus voor dat duidelijk blijkt uit de stukken dat er bijv. sprake is van een schadevergoeding of een vergoeding van sollicitatiekosten; alleen zo voorkomt u heffing!