Krasse knarren
Je hoort het overal: de arbeidsmarkt wordt krapper. Dus waarom zou u dan geen gebruik maken van de medewerkers die u in huis heeft? Zij kennen het klappen van de zweep. Hoe pakt u dat aan?
Werken tot 65
Voorlopig moet iedere Nederlander tot zijn 65e jaar werken voordat hij gebruik kan maken van zijn pensioen. Normaal gesproken eindigt de arbeidsovereenkomst bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd doordat daar afspraken over zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst of de cao.
Tip. Beoordeel of het contract eindigt van uw 64-jarige medewerker. Onderneem anders actie en vraag een ontslagvergunning aan bij het CWI.
Voor wie wil doorwerken. Veel medewerkers willen graag stoppen met werken als zij 65 worden en gaan genieten van hun pensioen. Maar er zijn natuurlijk ook medewerkers die nog graag een aantal jaren doorwerken.
Da’s voordelig! Voordeel voor deze medewerker is dat hij alle verdiensten zelf mag houden en niet gekort wordt op zijn pensioen. Zeker nu de arbeidsmarkt krapper is, kan het te overwegen zijn uw medewerker door te laten werken of die sollicitant aan te nemen die ouder is dan 65 jaar.
Zeg niet dat u iemand vanwege zijn leeftijd afwijst. Leeftijdsdiscriminatie is immers verboden.
Koudwatervrees
Er bestaan nogal wat vooroordelen over het in dienst nemen of houden van iemand die ouder is dan 65 jaar. Ze zouden te duur zijn, vaker of langer ziek zijn en niet meer in staat het tempo bij te benen. Als u goede afspraken maakt, kan dat allemaal reuze meevallen.
Geen minimumloon. Voor een 65-plusser hoeft u geen sociale premies meer af te dragen. Ook het minimumloon is niet meer van toepassing. Dat kan tot gevolg hebben dat iemand van 65 jaar of ouder juist niet duurder hoeft te zijn.
Cao (niet) van toepassing. Sommige cao’s zijn niet zonder meer van toepassing op 65-plussers. Vaak kunt u zelf bepalen of de medewerker wél of niet onder de cao valt. Als u de cao niet van toepassing verklaart, heeft u meer vrijheid om individuele afspraken te maken.
Het is niet allemaal goud wat er blinkt. Als uw medewerker ziek wordt, moet u het loon doorbetalen. Dat is niet anders als uw medewerker ouder is dan 65 jaar. Let op. Op dit moment kunt u dit verzuimrisico niet verzekeren.
Tip. Werk zo veel mogelijk met kortere contracten (bijv. 6 maanden). Zo beperkt u het risico als uw medewerker ziek wordt.
Dan spreken we het zĂł af!
Als u gebruik wilt blijven maken van de kennis en ervaring van uw 65-plussers kunt u met hen nieuwe afspraken maken.
Tip. Wacht 3 maanden en een dag om een 65-jarige die al bij u werkzaam was opnieuw aan te nemen. Zo kunt u opnieuw beginnen met de eerste van maximaal 3 tijdelijke contracten binnen een periode van 3 jaar.
Met een schone lei beginnen. U kunt opnieuw afspraken maken over het aantal uren, het rooster, de soort werkzaamheden, het salaris en eventueel andere voorwaarden. Tip. Maak duidelijke afspraken, dat voorkomt een hoop ellende.
Uitzendbureau kan ook
U kunt uw 65-plusser ook via een uitzendbureau inhuren. Voordeel hiervan is de flexibiliteit. U hoeft alleen de gewerkte uren te betalen en u loopt niet het risico van langdurige arbeidsongeschikt-heid. De hogere prijs kan een nadeel zijn.