PERSONEEL - 14.11.2007

Ik heb toch recht op een vrije dag!

Uw bedieningsmedewerker vraagt u om een vrije dag omdat zijn broer gaat trouwen. Moet u hem deze vrije dag zomaar geven? Ook als er bij u geen cao geldt? Wij zetten op een rijtje waar u rekening mee moet houden.

Regelmatig stellen lezers ons vragen rondom dit onderwerp. Zo vroeg een lezer ons hoe hij om moest gaan met die kelner die bijzonder verlof vroeg om te trouwen. Alleen, hij trouwde op een vrijdag, de vaste vrije dag van deze medewerker. Hij had dus helemaal geen vrij nodig voor zijn huwelijk. Hoe zit dat nu?

Werken en zorgen …

Bijzonder verlof. In situaties als deze wordt vaak gesproken van bijzonder verlof. Dit verlof wordt doorgaans geregeld in een cao. Als er geen cao van toepassing is, kunt u teruggrijpen naar de bepalingen in de Wet arbeid en zorg (WAZ). Volgens deze wet heeft uw medewerker recht op verlof met behoud van loon voor een korte, naar billijkheid te berekenen tijd als hij zijn arbeid niet kan verrichten wegens zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden.

Voorbeeld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een huwelijk van de medewerker of een van zijn naaste familieleden of aan het overlijden van een direct familielid, de geboorte van een kind of een huwelijksjubileum.

Trouwen in de baas zijn tijd

Wij gaan ervan uit dat een dagje vrij nemen om zélf te trouwen valt onder dit kortverzuimverlof. In het algemeen gaat kortverzuimverlof over gevallen die het noodzakelijk maken dat uw medewerker niet werkt omdat hij iets moet doen wat niet op een ander moment kan. Daaronder valt de dag dat de medewerker trouwt, maar bijvoorbeeld ook het bijwonen van de begrafenis van een naast familielid.

Kortom, als uw medewerker gaat trouwen valt dit onder deze wet en moet u uw medewerker de mogelijkheid geven te trouwen ‘in de baas zijn tijd’. U geeft hem dan een dag bijzonder verlof.

Maar ik ben toch niet gek! Wanneer zijn huwelijk op een dag valt waarop hij normaal gesproken niet werkt, dan kan hij geen aanspraak maken op zijn recht op kort verzuim. Hij hoeft dan immers geen vrij te nemen. Nu weet u hoe het wettelijk zit met bijzonder verlof. Maar u hanteert een cao, wat dan?

Drie situaties mogelijk, wat nu?

1. Op u is geen cao van toepassing. Geldt op u geen van beide hierna genoemde cao’s, dan geldt voor u de voornoemde tekst uit de WAZ.

U kunt een lijst met meest voorkomende gelegenheden voor bijzonder verlof downloaden van http://horeca.indicator.nl (HR 11.16.06A).

2. U hanteert de cao KHN. Is op u de cao van Koninklijk Horeca Nederland van toepassing, kijk dan eerst in artikel 14 (buitengewoon verlof) van die cao.

De cao KHN kunt u downloaden van http://horeca.indicator.nl (HR 11.16.06B).

3. U hanteert de cao NHG. Hanteert u de cao van het Nederlands Horecagilde, kijk dan in artikel 40 (Bijzonder verlof en bijzonder onbetaald verlof) van die cao.

De cao NHG kunt u downloaden van http://horeca.indicator.nl (HR 11.16.06C).

Let op. Gaat het om een bijzondere verlofdag die niet bij cao geregeld is, dan geldt hetgeen ingevolge de Wet arbeid en zorg geregeld is (optie 1).

Dus. Bepaal eerst om welk soort verlof het gaat. Kijk dan wat de cao of de wet hierover zegt.

Uw medewerker heeft onder bepaalde voorwaarden recht op bijzonder verlof. De Wet arbeid en zorg geeft daarover uitsluitsel. Wel is het verstandig dit te regelen in uw personeelsreglement en uw cao erop na te zien.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01