DAT OVERKOMT U TOCH NIET? - 27.11.2007

Hoe neem ik die drempel?

Verkeersmaatregelen zijn noodzakelijk voor de veiligheid op de weg. Maar een onopgemerkte verkeersdrempel kan dan uw (catering)waar behoorlijk verpesten. Wie zal dat betalen als uw opgemaakt kunststuk verandert in een ratjetoe?

Welke obstakels voorgeschoteld?

U kent ze wel, de verkeersveiligheidsmaatregelen binnen uw gemeente. Rotondes, verkeersdrempels, bussluizen en dergelijke. Maatregelen die van belang zijn voor de verkeersveiligheid, maar die voor u als horecaondernemer een ware verzoeking kunnen zijn.

Rijd maar eens van de ene naar de andere kant van de stad met een koude schotel of een doos gebak achter in uw bestelwagen. Iedere drempel moet met de nodige voorzichtigheid benaderd worden anders kunt u alleen nog maar hopen dat uw waar nog te presenteren is.

Daarbij komt nog eens dat half Nederland lijkt te zijn opgebroken. Wegwerkzaamheden maken de autorit er niet gemakkelijker op. En als de weg niet wordt gerepareerd, kan door achterstallig onderhoud ook de nodige schade ontstaan.

Wie is dan eigenlijk aansprakelijk?

De rechter en de bussluis …

Een taxibedrijf vorderde van de gemeente vergoeding van schade die was geleden doordat een van haar taxi’s in een door de gemeente aangelegde bussluis was gereden. Deze was op een zodanige wijze aangelegd dat een personenauto bij het passeren daarvan in een kuil valt, met alle gevolgen van dien voor het voertuig en de inzittenden.

De bussluis was voorzien van allerlei beveiligingsmaatregelen, zoals bebording waaronder een inrijverbod, aanduidingen op het wegdek en verlichting.

De rechter aan het woord. In de uitspraak van de Hoge Raad (LJN: AS2123) werd geoordeeld dat de betreffende gemeente ondanks de beveiligingsmaatregelen een verkeersgevaarlijke situatie had gecreëerd en dusdoende onrechtmatig had gehandeld jegens het taxibedrijf. De taxibestuurder was onvoldoende gewaarschuwd voor de gevaarlijke situatie die was gecreëerd.

Slechte afloop. Overigens betrok de Hoge Raad in haar eindoordeel omtrent de opgelopen schade dat deze aan het bedrijf zelf kon worden toegerekend vanwege het negeren van een inrijverbod.

Uw rechten in vogelvlucht

Uit deze uitspraak blijkt dat u niet geheel rechteloos bent als u schade lijdt ten gevolge van een door de gemeente gecreëerde gevaarlijke situatie.

De gemeente als wegbeheerder dient bij de aanleg van verkeersbelemmerende maatregelen (zoals verkeersdrempels, e.d.), maar ook bij het treffen van tijdelijke maatregelen in verband met bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, er rekening mee te houden dat er geen gevaarlijke situatie ontstaat. Daarnaast moet zij zorgdragen voor een tijdige en zichtbare aanduiding.

Tip. Als hiervan geen sprake is en u lijdt schade doordat u plotseling moet remmen waardoor uw waar door de auto vliegt, dan kunt u de gemeente aansprakelijk stellen.

Achterstallig onderhoud

Lijdt u schade door achterstallig onderhoud aan de weg, dan kunt u de gemeente als wegbeheerder eveneens aansprakelijk stellen. De gemeente heeft een zorgplicht om gebreken in de weg snel te verhelpen en zeker te voorkomen dat hierdoor een gevaarlijke situatie ontstaat. Schroom dus ook in zo’n geval niet uw gemeente aan te spreken voor schade die is ontstaan als gevolg van een slechte staat voor onderhoud.

Van de gemeente als wegbeheerder mag u verwachten dat zij u waarschuwt voor onverwachte obstakels op de weg. Doet zij dat niet en lijdt u hierdoor schade, dan kunt u uw schade op de gemeente verhalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01