BELEGGEN - 14.11.2007

Het beleggingsvoorstel was te mooi om waar te zijn …

Beleggingsbeloften met gouden bergen? Vaak ging het dan over teakhoutplantages, zeeschepen, vakantieparken in exotische landen of vastgoedconstructies. Maar is dat allemaal wel betrouwbaar?

Het lijkt haast te mooi om waar te zijn. Er worden altijd torenhoge rendementen voorgespiegeld, soms met garanties en vaak via ingewikkelde beleggingsconstructies. Maar om nu uw zuur verdiende centen aan een onbekende organisatie mee te geven, bijvoorbeeld voor een project in Dubai? Regelmatig hoort u ook wel dat ze er met het geld vandoor zijn. Daarom hieronder enkele tips. U voorkomt weliswaar niet het risico dat u verlies lijdt maar het kan wel helpen uit de handen van oplichters te blijven.

Hoe weet ik dat het betrouwbaar is?

1. Controleer de vergunning. Elke organisatie die beleggingen aanbiedt, dient een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te hebben. Deze controleert de aanbieder op zijn betrouwbaarheid, deskundigheid en integere bedrijfsvoering. Tip. Controleer of de aanbieder een vergunning heeft via http://www.afm.nl

2. Bestudeer de prospectus. Als de aanbieder zelf effecten uitgeeft of belegt in niet-beursgenoteerde objecten, dan dient deze een prospectus op te stellen en goed te laten keuren door de AFM. In de prospectus staat o.a. de aanbieder zelf omschreven, wat de belegging inhoudt, de risico’s en de verwachte winst. Een aanbieder van beleggingen in zeeschepen dient dus over een prospectus te beschikken. Let op. De AFM controleert niet of de verwachte winst realistisch is. Ze beoordeelt slechts de volledigheid en helderheid voor consumenten. Bovendien is er geen prospectus verplicht voor beleggingen met een minimale inleg van € 50.000,-. Veel malafide aanbieders hebben van deze uitzondering misbruik gemaakt.

Tip. Kijk ook voor de lijst met goedkeuringen op http://www.afm.nl

3. Raadpleeg de waarschuwingslijst. Indien u een beleggingsvoorstel krijgt van een aanbieder zonder vergunning en/of prospectus, kunt u dat aangeven bij de AFM. Dan wordt deze op de waarschuwingslijst geplaatst. Ook buitenlandse aanbieders worden hierop geplaatst. Tip. Ga niet in zee met bedrijven op de waarschuwingslijst die u eveneens vindt op de eerder genoemde website.

En dan kan ik instappen?

Nu u weet wie de aanbieder is, zult u ook moeten nagaan of de betreffende belegging wel passend is in uw situatie. Met name voor wat het risico betreft dat u loopt, hoe lang kunt u het geld missen, wat zijn de kosten en zijn er geen betere alternatieven. Heeft u bijvoorbeeld uw geld zeker over één jaar weer nodig, dan kunt u beter niet beleggen in risicovolle zeeschepen of vakantieparken.

De financiële bijsluiter. In de financiële bijsluiter staan o.a. het risico, de kosten en wat er gebeurt als u eerder stopt of komt te overlijden. De aanbieder is verplicht deze op verzoek te verstrekken bij zogenaamde ‘complexe’ producten, zoals beleggingsfondsen, bepaalde levensverzekeringen maar ook bij beleggingen in Vastgoed-CV’s en teakhoutplantages. Tip. Kijk op http://www.definancielebijsluiter.nl wanneer deze verplicht is. Als er tevens een prospectus verplicht is, overlapt deze gedeeltelijk de informatie in een financiële bijsluiter.

Wat is wijsheid? Door bovenstaande stappen te doorlopen, krijgt u helaas geen garantie op goede beleggingsresultaten. Maar u maakt de kans wel kleiner dat een fraudeur er met uw geld vandoor gaat of dat u onaanvaardbare risico’s loopt met uw belegging. Let op. Een hoog rendement gaat altijd samen met een hoog risico. En als een voorstel te mooi is om waar te zijn, dan is het ook niet waar!

Controleer via http://www.afm.nl of de aanbieder een vergunning heeft, een prospectus nodig heeft of op de waarschuwingslijst staat. Daarnaast zult u altijd moeten nagaan of de belegging passend is in uw situatie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01