HOMEPAGE - 08.11.2007

Een fotoalbum op uw webpagina’s

U wilt een groot aantal foto’s op uw website zetten. Doet u dat dan het best op uw eigen webserver of via een andere dienst? Dit zijn enkele mogelijkheden.

1. Html. Wilt u foto’s - bv. van een vakantie of van uw kinderen - op uw website zetten, dan kunt u dat uiteraard zelf doen met een goede html-editor. Alleen, dat is niet echt makkelijk: u moet zelf de pagina ontwerpen en de bezoeker kan vaak niet echt makkelijk door het online album bladeren. Bovendien moet u eerst zelf alle foto’s verkleinen om miniatuurweergaven (‘thumbnails’) aan te maken. Die moet u vervolgens linken met de grote versie van de foto, eventueel in een pop-up. Dat alles kost al snel een paar uur werk. Dat moet toch makkelijker kunnen!

2. Uw provider? Som­mige hosting­providers bieden speciale functies aan voor foto’s. U uploadt daarbij uw foto’s bv. naar een spe­ciale map op de webserver en daar wordt er auto­matisch een foto­album van gemaakt. Check of uw provider zoiets aanbiedt. Meestal krijgt u dit niet bij de gewone webruimte die bij uw internetabonnement hoort.

3. Met de hulp van JAlbum. U kunt uw foto’s ook snel omzetten naar een webalbum met de hulp van JAlbum (http://www.jalbum.net). Dit is een gratis Java-programma dat dus op alle systemen (Windows, Mac, enz.) werkt. Na de installatie klikt u gewoon op de grote + om een map met foto’s toe te voegen. Vervolgens kunt u foto’s verwijderen of eventueel roteren. Daarna kiest u een Skin (links) - dit is een bepaalde lay-out voor uw fotoalbum. Standaard is dit de skin Chameleon - u ziet een preview als u op het pijltje naast de naam klikt. Onder de tientallen andere skins is bv. Banan­Album interessant, waarbij de thumbnails op één nette rij gezet worden en de bezoeker makkelijk een grote versie kan kiezen.

Klikt u op Settings en dan op de naam van de skin, dan kunt u heel wat instellen, zoals de kleur, de mogelijkheid om commentaar te geven op foto’s, of grote foto’s in een pop-up moeten openen, enz. Klaar? Klik dan op MakeAlbum om de nodige html-pagina’s en mappen te laten aanmaken.U uploadt dan de volledige inhoud van de submap Album naar een lege map op uw webserver. Leg op een pagina van uw site nog een link naar het bestand index.html in die nieuwe map en uw bezoekers kunnen door­klikken naar uw album. Tip. Op de site vindt u onder Help handige Tutorials en Manuals.

4. Online delen. Het voordeel van foto­albums op uw eigen server is dat u kunt kiezen hoe groot de foto’s zijn (de resolutie) en dat er geen maximum­resolutie is. U kunt echter ook kiezen voor een externe dienst die een fotoalbum voor u host, zo­­als Picasa Webalbums (http://picasaweb.google.com - gratis). Het volstaat om een album aan te maken - vanuit de Picasa-software of via de site - en om daarna op Link to this album te klikken. U kunt vervolgens op uw website een link leggen naar dit adres. Tip. Kies bij het uploaden Largest size bij Upload settings. Picasa beperkt de reso­lutie niet, maar u heeft ‘slechts’ 1 GB ruimte voor foto’s. Een goed gratis alternatief zonder limiet is Zooomr (http://www.zooomr.com), maar tijdens onze tests was deze dienst niet altijd even snel.

Wilt u snel een mooi fotoalbum op uw site zetten, download dan het gratis JAlbum, dat tientallen mooie ‘skins’ bevat. Nog minder werk is Picasa Web Albums, maar dan moet u wel een link leggen naar uw album bij Picasa.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01