Da’s domme pech
Uw medewerker raakt arbeidsongeschikt door een ongeluk tijdens het werk. Dat was gewoon domme pech. Bent u als werkgever dan toch aansprakelijk?
Zo zit dat. Als werkgever bent u al snel aansprakelijk als één van uw medewerkers tijdens zijn werk iets overkomt. Als u niet voldoende maatregelen neemt om ongelukken te voorkomen, bent u aansprakelijk voor de schade die uw medewerker lijdt.
Tip. Geef duidelijke (schriftelijke) instructies over de manier waarop de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Als werkgever bent u niet aansprakelijk als u uw zorgplicht bent nagekomen of als het ongeluk komt door opzet of bewuste roekeloosheid van uw medewerker.
En zo ging dat dan. Een conciërge/archiefmedewerker zette in het bijzijn van zijn leidinggevende een stellingkast in elkaar. Hij maakte de klus af met een gewone schroevendraaier toen de accu van de schroefboormachine leeg was. Terwijl hij daarmee bezig was, schoot hij uit met de schroevendraaier en raakte zijn rechteroog. De medewerker vond dat het werken met een gewone schroevendraaier gevaarlijker was dan het werken met een schroefboormachine. Hij vond ook dat zijn werkgever ervoor had moeten zorgen dat er een tweede accu beschikbaar was. Ook vond hij dat zijn leidinggevende had moeten ingrijpen toen hij met de gewone schroevendraaier aan de slag ging en dat hij een veiligheidsbril had moeten krijgen. Hij stapte hiermee naar de rechter en eiste een schadevergoeding.
Werkgever krijgt gelijk. Het Hof Amsterdam (LJN BB3125) oordeelde dat het in elkaar zetten van een stellingkast uit een bouwpakket minieme veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Het ging om een simpel karwei waardoor voor het nemen van extra veiligheidsmaatregelen geen aanleiding bestond. De werkgever hoefde dus geen bril ter beschikking te stellen en ook had de leidinggevende geen nadere instructies hoeven geven. Ook stelde het Hof dat het werken met een gewone schroevendraaier even veilig was als het werken met een schroefboormachine. Voor een extra accu hoefde de werkgever dus niet te zorgen. De werkgever had dus aan zijn zorgplicht voldaan en was niet aansprakelijk voor het ongeval. Het was volgens het Hof gewoon domme pech, waarvoor de werkgever niet kon worden aangesproken.