Bril en/of lenzen, enz. nog onbelast vergoeden?
Er is een fiscale mogelijkheid om bepaalde ziektekosten onbelast aan uw medewerkers, maar ook aan u als directeur-grootaandeelhouder, van uw eigen land- of tuinbouw-BV te vergoeden. Hoe zit de vork in de steel?
Komt het basispakket om de hoek kijken? Wordt uw werknemer geconfronteerd met ziektekosten die niet in het basispakket van de Zorgverzekeringswet vallen en om een andere reden niet worden vergoed, dan kunt u de kosten voor uw rekening nemen. Dat leidt voor u tot een belastingaftrekpost van de bedrijfswinst. Terwijl de vergoeding niet wordt belast bij uw werknemer.
Let u er daarbij wel op dat het recht op de vergoeding niet in de arbeidsovereenkomst of op een andere manier is vastgelegd omdat dan de aanspraak op de uitkering al belast zou worden. De ‘truc’ van de onbelaste vergoeding werkt dan niet!
Wel of niet onbelast te vergoeden?
Niet alles. Zoals uit het voorgaande blijkt, kunt u fiscaal bekeken niet (zo u dat al zou willen) alle ziektekosten onbelast vergoeden. Allereerst moeten de kosten daadwerkelijk ‘drukken’ op de werknemer. Hij moet de kosten dus niet op een of ander manier onbelast vergoed krijgen. Vergoedingen voor ziektekostenverzekeringspremies en uitkeringen en vergoedingen voor ziektekosten die worden gedekt door het basispakket van de zorgverzekering kunnen sowieso niet onbelast worden vergoed. Alle andere ziektekosten kunt u wel onbelast vergoeden.
Welke ziektekosten?
Opticienkosten, tandartskosten, enz. Denkt u bijvoorbeeld aan een bril of contactlenzen, contactlensvloeistof, aan een kroon of aan behandelingen van een fysiotherapeut (deze moet wel officieel ‘BIG geregistreerd’ fysiotherapeut zijn).
Eigen bijdrage. Maar ook de eigen bijdragen die uw werknemer op grond van de Zorgverzekeringswet moet betalen, kunt u onbelast vergoeden.
Partner en kinderen doen ook mee! Voor de onbelaste vergoeding komen ook de bijzondere ziektekosten van de partner, kinderen en naaste verwanten in aanmerking.
Mogelijkheden voor uzelf? Zeker daar waar u een eigen land- of tuinbouw-BV heeft, is het vaak aantrekkelijk om de hiervoor beschreven ziektekosten voor u en uw gezinsleden onbelast te laten vergoeden door uw BV aan uzelf.
Dit jaar nog bekijken?
U kunt dus nu zo tegen het eind van ieder jaar bekijken of u met dit advies iets wilt doen voor uzelf en uw werknemers.
U zou kunnen overwegen uw werknemers in plaats van een eindejaarsbonus een vergoeding te betalen voor de door hen in dat jaar betaalde bijzondere ziektekosten.
We herhalen nog eens; zet hier niets over op papier want dan is er al snel een ‘aanspraak’. En dan kan de truc fiscaal niet meer.
Wordt dit anders per 1 januari 2009?
Het kabinet wil de fiscale regelingen in het kader van de ziektekosten verder versoberen.
In dat kader is nu door het kabinet in het Belastingplan 2008 voorgesteld om de hierboven beschreven regeling per 1 januari 2009 te laten vervallen. Deze kabinetsplannen moeten nog officieel worden omgezet in wetten en besluiten; maar het hangt in de lucht!