ZOEKEN - 17.08.2007

Wat mist u met Google?

Wie zoekt op internet, grijpt bijna automatisch naar Google. Recent onderzoek toont echter aan dat u dan heel wat interessante sites mist.

1. Onderzoek. Dacht u dat elke grote searcher min of meer dezelfde topresultaten geeft voor een zoekopdracht? Een recente studie van de uni­ver­siteiten van Queensland en Pennsylvania kwam met verrassende resultaten voor de dag (de vol­ledige tekst vindt u op de site van Dogpile - zie http://www.infospaceinc.com/onlineprod/Overlap-DifferentEnginesDifferentResults.pdf). De studie analyseerde meer dan 19.000 zoekopdrachten bij vier grote zoekers: Google, Yahoo, Live Search en Ask.com. Men keek steeds naar de eerste pagina met zoekresultaten en constateerde dat er zeer weinig overlapping is tussen de zoekers: in slechts 3,6% van de ge­­vallen was het num­mer 1-resultaat het­­zelf­de en nooit was de top-3 bij alle searchers de­­zelfde. Nog allerlei andere cijfers en percen­tages wijzen in dezelfde rich­ting: door slechts één search engine te ge­­brui­ken, mist u gegarandeerd een groot deel andere ‘topresultaten’.

2. Test. De studie gebeurde wel in samenwerking met metasearcher Dogpile (zie verder) en dus deden we - voor alle zekerheid - zelf even een testje met een eenvoudige zoekopdracht (internet marketing). Alleen bij Google en Live.com was de nummer 1-hit dezelfde. Voor het overige had Google zes van de tien topsites gemeenschappe­lijk met Yahoo en vier met Live Search en Ask.com. Slechts drie sites werden door alle vier de zoekers in de top-10 gezet. Dat zijn minder dramatische cijfers dan de vermelde studie, maar toch: het loont om ook eens een andere zoeker aan te spreken!

3. Metazoekers. Het is echter tijdrovend om allerlei zoeksites apart te bezoeken en de resul­taten te vergelijken. Doe daarom een beroep op een ‘metazoeker’. Eén van de bekendste is IxQuick (http://www.ixquick.com). Die gebruikt maar liefst 16 zoekers en bundelt de top-10-hits (voor internet marketing waren dat er 28).

Let op! Deze meta­zoeker raadpleegt Google niet, maar vormt er dus wel een prima aanvulling op.

Een metazoeker die wél Google gebruikt (naast Yahoo, MSN en Ask.com), is Dogpile (http://www.dogpile.com). Ook hier worden alleen de beste resultaten getoond (79 voor onze zoekopdracht). We vonden het echter wel vervelend dat er ook ‘sponsored results’ in de lijst met gewone resul­ta­ten worden opgenomen (gelukkig wel met een vermelding). Dezelfde vier zoekmachines wor­den ook doorzocht door WebFetch (http://www.webfetch.co.uk). Hier kregen we 53 resulta­ten en géén gesponsorde. U kunt ze rangschikken volgens relevantie of per zoekmachine. U kunt zelfs een preview van de site openen en erin surfen zonder de resultatenlijst te verlaten.

Nog een prima keuze is Clusty (http://clusty.com). Die bundelt de topresultaten van vijf zoek­­machines (Google niet). U kunt die resultaten eventueel per thema (‘clusters’) oproepen, bv. promotion, e-commerce, ... Via Advanced Search kunt u ook documenttypes instellen (doc, xls, …) en de taal van de resultaten kiezen. Dit is dus een uit­stekend adres!

U ontdekt heel wat topresultaten door meerdere zoekers te gebruiken. Wilt u dus een tweede mening naast Google, check dan ook eens een metazoeker zoals IxQuick, WebFetch (met previews) of Clusty.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01