SEPA hier, SEPA daar: laat u niet gek maken!
SEPA, de Single Euro Payments Area gaat volgens diverse horecavakbladen zorgen voor grote veranderingen in het betalingsverkeer. Moet u zich gek laten maken of laat u alles op zijn beloop? Wat is op dit moment wijsheid?
Een echte Europese betalingsmarkt? SEPA, de Single Euro Payments Area, gaat voor grote veranderingen in het betalingsverkeer zorgen. Soms zal dat verbeteringen opleveren, helaas soms ook verslechteringen. Hoe kan dat? En wat is SEPA eigenlijk? En wanneer komen de eerste Europese betaalproducten? U komt voor veel vragen te staan. Wat moet u weten op dit moment?
Verandering, maar geen verbetering?
Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende nationale betaalmarkten. In Nederland bent u gewend aan efficiënte en daardoor goedkope producten voor giraal betalingsverkeer. Daardoor gaat u er al snel op achteruit. De exclusieve Nederlandse PIN-betalingen zijn daar een mooi voorbeeld van. Nederlandse betaalpassen zijn namelijk de goedkoopste in Europa. Dure cheques worden binnen Nederland bijna niet meer gebruikt. In Zuid-Europa zijn cheques nog een heel gangbaar betaalmiddel, omdat het goedkope alternatief ontbreekt. Door de verschillen op de nationale markten wordt internationaal betalingsverkeer dus nog nauwelijks makkelijker, efficiënter of goedkoper. SEPA moet dat veranderen.
Wat wil SEPA en wanneer? Doel van SEPA is de ontwikkeling van één Europese markt voor betalingsverkeer. Daar moeten alle overboekingen en incasso’s in euro’s en alle betalingen met betaalkaarten op een vergelijkbare manier afgehandeld worden.
SEPA gaat in 2008 van start. Dan kunt u ook de eerste Europese betaalproducten verwachten. Het gaat om overboekingen (credit transfers), machtiging tot incasso (direct debit) en betaalpassen. In 2010 moeten alle banken deze producten aanbieden.
Overboekingen? Overboekingen in euro’s binnen Europa worden onder SEPA sneller verwerkt (max. 5 dagen), omdat dat volautomatisch gebeurt.
Daarvoor zijn dan wel IBAN- en BIC-codes nodig (zie ook T&A Horeca, jg. 10, nr. 1, p. 4, 07.03.2006).
Incasso’s? Opdrachten totincassoin euro’s binnen Europa kunnen niet langer geagendeerd aangeleverd worden, maar moeten 5 tot 10 dagen voor verwerking aangeleverd worden. Dat is vooral lastig als u daar veel gebruik van maakt.
Terugboeking? Het recht op terugboeking wordt verlengd tot maximaal 90 dagen; nu is dat nog 0, 5 of 30 dagen (afhankelijk van het type incasso). Hierbij zijn wel IBAN- en BIC-codes nodig.
Wat moet u (niet) doen?
De ontwikkeling van de Europese betaalpas, als vervanger van de Nederlandse PIN-betalingen, verschijnt regelmatig in de media. Die berichten tonen bezorgdheid over toenemende kosten voor de ontvangende partijen, zoals voor u als horecaondernemer. Maar zij uiten ook hun zorgen over dure aanpassingen aan de infrastructuur.
Onder andere door kritische geluiden, van bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank, is het goed mogelijk dat de voorgenomen Europese betaalpas er in een andere vorm komt.
De gevolgen van al deze veranderingen voor u als kleinere horecaonderneming zijn nog niet goed te overzien. Waarschijnlijk blijft de Nederlandse PIN tot 2013 bestaan.
Tip. U hoeft geen actie te ondernemen, wacht de ontwikkelingen gewoon af. Wij volgen die ontwikkelingen voor u en komen hierop terug als dat nodig blijkt.