BTW - 22.06.2007

Verhuur van pand of ruimte boven uw zaak?

De verhuur van onroerende zaken heeft voor wat betreft de btw nogal wat haken en ogen. U bent ondernemer en wilt verhuren, maar een btw-specialist bent u natuurlijk niet. Daarom zochten wij dit voor u uit. Wat is van belang?

Vrijgestelde verhuur? De verhuur van onroerende zaken is gewoonlijk vrijgesteld van btw. De vrijgestelde verhuur heeft voor u als verhuurder tot gevolg dat u over de huurtermijnen géén btw hoeft te betalen. Let op. Dat betekent ook dat u in rekening gebrachte btw over bijvoorbeeld de aanschaf of het onderhoud van uw pand niet kunt aftrekken. Kan dat anders?

Opteren voor belaste verhuur

De wet biedt de mogelijkheid te kiezen voor btw belaste verhuur. U als verhuurder heeft in dat geval recht op aftrek van btw. Over de huurprijs is dan btw verschuldigd, die de huurder weer kan aftrekken. Voor panden die als woning worden gebruikt is het niet mogelijk om te opteren.

Voorwaarden? De mogelijkheid van opteren voor btw-heffing is afhankelijk van de hoedanigheid van de huurder.

Voorwaarde is namelijk dat de huurder het ge-huurde/de onroerende zaak feitelijk gebruikt voor ten minste 90% met btw belaste doeleinden. Dit is het zogenaamde ‘90%-criterium’. Voor sommige branches is 70% aftrek voldoende.

Let op. U moet dus nagaan waarvoor de huurder het gehuurde gebruikt. Is de huurder bijvoorbeeld een huisarts, dan kan niet geopteerd worden voor btw belaste verhuur. Een huisarts verricht nagenoeg volledig voor de btw vrijgestelde prestaties.

Ruimte opsplitsen als optie?

Zelfstandig gedeelte. Voor elk zelfstandig te gebruiken gedeelte van een onroerende zaak kunt u afzonderlijk kiezen voor belaste verhuur.

Tip. Hierdoor kunt u in bepaalde gevallen de btw-schade die optreedt door het niet voldoen aan het 90%-criterium beperken door de onroerende zaak op te splitsen. Van belang is dat het desbetreffende gedeelte van de onroerende zaak gebruikt wordt voor met btw belaste prestaties. Voor dat deel opteert u dan voor belaste verhuur.

Tijdelijke verhuur van woonruimte. Volgens een recente uitspraak van de rechter (zaaknr. 41917) kan de tijdelijke verhuur van een woonruimte wel met btw belast zijn. Er is geen sprake van een optie maar van btw die van rechtswege verschuldigd is. De verhuur van de onroerende zaak wordt in die gevallen namelijk gezien in het kader van het hotel- en vakantiebestedingsbedrijf. Het verlaagde tarief van 6% is dan van toepassing en de voorbelasting op de aanschaf van het pand kan in aftrek gebracht worden. Hierdoor is een behoorlijk btw-voordeel te behalen.

Wat is tijdelijk? Van tijdelijke verhuur is sprake als het gaat om verblijfsruimte waarbij sprake moet zijn van een kort verblijf en de verhuurder belast is met de zorg voor de inventaris. Tip. Voor woningen en appartementen die tijdelijk worden verhuurd aan buitenlandse werknemers die voor een korte tijd in Nederland verblijven, is dit bijvoorbeeld een oplossing. Het is aan te raden dan te verhuren aan de werkgever.

Hoe opteert u?Het opteren voor belaste verhuur vindt plaats door in de door verhuurder en huurder ondertekende huurovereenkomst enkele relevante en verplichte btw-bepalingen op te nemen.

Het is ook mogelijk om met de huurder gezamenlijk een optieverzoek in te dienen bij de belastinginspecteur van u als verhuurder.

Download gratis de checklist optieverzoek belas-te verhuur via http://tipsenadvies.indicator.nl (TA 13.22.04).

Door de uitspraak van de rechter is het in meer gevallen mogelijk met btw te verhuren. Bijvoorbeeld als u verhuurt aan een buitenlandse werknemer die tijdelijk in Nederland verblijft. Verhuur dan wel aan diens werkgever. Gebruik onze checklist voor een optieverzoek belaste verhuur.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01